Lär känna dina delpersonligheter

Lär känna dina delpersonligheter för att lära känna dig själv

I vår guide ”Bli den du är” tar vi upp fyra livsprinciper som kan hjälpa dig att växa som människa och nå dina mål i livet. En av principerna är självinsikt, själva grunden för att kunna växa. Men självinsikt är inte helt enkelt, speciellt med tanke på att vi inte har bara en personlighet utan flera. I den här artikeln får du veta mer om det som inom psykologin kallas för Delpersonligheter. Och hur du kan undvika att begränsas av dem.

Kanske har även du en drottning (eller kung) inom dig. En som vill utbrista ”Av med huvudet på hen” så fort du blir ifrågasatt och utmanad. Den här drottningen är en person som älskar att få frukost på sängen, bli bjuden på eleganta tillställningar och bära juveler, pärlor och blingbling. Ibland kan hon vara arrogant, självupptagen och dryg men hon har ett gott självförtroende och rör sig tryggt i ett rum fullt av främmande människor och talar obehindrat inför en stor publik.

Medvetna och omedvetna delpersonligheter

Var och en av oss har en rad olika delpersonligheter som vi plockar fram i olika sammanhang. Under en dag kan vi skifta mellan ett tiotal olika karaktärer, oftast utan att vi är medvetna om det. På morgonen är vi fullt upptagna med att få iväg barnen till skolan, trugar, lirkar och förmanar, då är vi Mamma. Därefter går vi till jobbet och blir den Professionella. Vi träffar en vän på lunchen och vi blir Vän och lyssnare. På kvällen ringer vi upp vår egen mamma och blir då Dottern. Och senare, när barnen till slut sover älskar vi med vår partner och vi blir Fru och älskarinna.

Vi har också delpersonligheter som tar över utan att vi medvetet väljer dem. Kanske känner du igen Smitaren? Den som kliver in när vi känner oss hotade och osäkra. Plötsligt kan du komma på dig själv sittandes i bilen på väg från något som liknade en konflikt. Smitaren skyddar dig från skada (likväl som från andra människors ilska) men tjänar dig inte de gånger då du verkligen borde vara närvarande, stå upp för dina åsikter för att bli sedd och bekräftad av människor i din omgivning.

Delpersonligheter finns för att tjäna oss. De utvecklas under livets gång för att vi först ska passa in i familjen och sedan i samhället och de har alla sina unika egenskaper. Men det viktiga här är att påminna sig om att vi inte ÄR någon av våra delpersonligheter. Många människor sitter fast i att de totalt identifierat sig med en av karaktärerna. Till exempel kvinnan som enbart identifierar sig som Modern och lider när barnen blir stora och lever sina egna liv. Och mannen som fullt ut identifierar sig med yrkespersonen och känner sig förvirrad när han går i pension och inte vet vad han ska göra med all sin frihet och lediga tid.

Att fastna i en delpersonlighet 

Alla delpersonligheter både tjänar och begränsar oss. Problemet är att vi ofta bara ser en aspekt av delpersonligheten, till exempel allt positivt som den innebär – eller allt negativt för den delen – och så låser vi fast oss i vår identifikation med denna.

Som till exempel mannen som aldrig gifter sig för att han identifierar sig med att vara hans mammas son. Eller kvinnan som fortfarande agerar som ett litet barn när saker inte går som hon önskar.

Alla våra delpersonligheter vet vad de vill och är fast beslutna om att få det. Problem uppstår när två eller fler hamnar i konflikt. Kanske vet en del av dig att det är dags att lämna en dålig relation, eller ett jobb du inte trivs med samtidigt som en annan del av dig är rädd för förändring och därför händer ingenting.

För att tillgodose behoven hos de olika delpersonligheterna är det nödvändigt att gå djupare in i dem för att undersöka vad deras behov är. Oftast är det grundläggande behov, såsom trygghet, gemenskap eller bekräftelse. När vi väl förstått de underliggande behoven hos våra delpersonligheter kan vi transformera en konflikt genom att tillgodose behoven hos vardera delpersonlighet på ett objektivt och kreativt sätt.

Skapa balans i vårt inre kaos

Att arbeta med delpersonligheter hjälper oss göra vårt omedvetna medvetet. Det är ett tämligen enkelt och kraftfullt sätt att skapa balans i vårt inre kaos av olika viljor och känslor. Det är en effektiv metod för att få ditt ”innersta jag” att styra dina impulser och känslor snarare än att du blir styrd av dem.

Det första du bör göra är att försöka observera dina olika delpersonligheter under en dag. Vad gör, säger, tänker och känner de olika delpersonligheterna? Vad är det delpersonligheterna behöver? För en dialog med var och en och ge dem ett namn och en röst. Det brukar underlätta om du använder humor när du gör detta.

Ju mer medvetna vi blir om våra delpersonligheter ju mer energi frigörs och vi rör oss mot en högre nivå av oss själva. Om vi istället gör tvärtom, låtsas om som en aspekt av oss inte finns eller trycker undan en specifik delpersonlighet som vi inte är så förtjusta i, ger vi den paradoxalt nog mer energi och den återvänder med förnyad kraft när vi minst anar det.

Identifiera och desidentifiera

Första steget är att identifiera våra delpersonligheter enligt ovan. Nästa steg är att desidentifiera oss från dem. Själva desidentifieringen sker när vi kliver ett ”steg åt sidan” i vårt medvetande och betraktar den delen av oss själva utifrån. Det kan behövas upprepade sidosteg innan vi fullt ut kan desidentifiera oss från delpersonligheterna och istället identifiera oss med vårt innersta jag. Men varje steg tar oss lite närmare kärnan. Varje gång jag på ett medvetet sätt desidentifierar från någon del av mig själv, ökar jag min självinsikt genom mitt kraftfulla val.

Tack vare identifikation med, och desidentifikation från, våra delpersonligheter ökar vi vår inre frihet, stärker vårt innersta jag och utvecklar förmågan att göra val som ligger i linje med den vi är. På så sätt kan du bli den du är – den du innerst inne är menad att vara.

Sammanfattningsvis:

  • Undvik att trycka ner en delpersonlighet hos dig själv – då ger du den mer energi.
  • Träna istället på att observera dina delpersonligheter, gärna med humor.
  • Ge dina delpersonligheter ett namn och för dialog med dem.
  • Ta reda på vad varje delpersonlighets behov är.
  • Öva på att betrakta dig själv utifrån för att desidentifiera dig från delpersonligheterna en i taget.

Har du läst guiden Bli den du är? Om inte så kan du ladda ner den här.