Bloggen om personlig utveckling

Visa

Enkla, små saker som stärker relationer

Enkla, små saker som stärker relationer

Det finns nog inget som sysselsätter oss människor så mycket som våra relationer och hur vi ska få dem att fungera. Hur vi ska ha det bra tillsammans helt enkelt. Alla har nog en eller ett par frustrationer som ligger där och skaver och ibland blossar upp. Eller så försöker man tiga ihjäl dem. Och många tänker att man behöver lösa de där problemen för att en relation ska kunna vara riktigt bra. Först problemlösning, sedan bra tillsammans.

Det är begripligt, men det funkar tyvärr inte så. Faktum är att det finns gott om forskning och allt fler vittnesmål som visar att den omvända ordningen fungerar mycket bättre: Först bra tillsammans, sedan problemlösning.

När vi skapar förutsättningar för fysisk, mental och känslomässig närhet gör vi det mycket enklare att sedan kunna lyfta prata om svåra frågor. Och då visar det sig att relationen börjar gå framåt och fördjupas, istället för att löpa risken att stå och stampa på stället.

Så vad kan man göra för att börja leva mer på det sätt som visat sig fungera bäst? Det korta svaret som forskning och erfarenhet pekar på kan sammanfattas i fyra punkter: Kärlekens A, B, C och D. Ett grundrecept för att få det bättre tillsammans:

 1. Dela ert inre liv.
  Prata om varandras farhågor, förhoppningar och mål i livet. Då skapar ni något som kallas för kärlekskartor. Och de gör det lättare att navigera när det är snårigt.
 2. Se det goda i din partner
  Uppmärksamma på egen hand de egenskaper som du älskar, tycker om, respekterar hos din partner – och berätta gärna om dem. Det är lätt hänt att vi låter vår partners jobbiga egenskaper och beteenden ta oproportionerligt stor del av våra tankar. Men våra relationer finns inte bara emellan oss, de lever ännu mer inom oss – så till stor del kan vi jobba med att ha en bättre relation helt på egen hand, inom oss själva
 3. Ge och ta emot det vardagliga
  Dela med er av de små vardagligheter som faktiskt utgör den största delen av livet. Sök upp varandra, stanna till och var närvarande en liten stund då ni både berättar och lyssnar på varandra. Det är i vardagen som kärleken växer och blir stadig.
 4. Skilj på Jag, Du och Vi – och på tankar och känslor
  Ta ditt ansvar för dina behov, och för din del i era gemensamma behov. Då blir det också mycket enklare att reda ut missförstånd och kommunicera ut ett behovsperspektiv istället för ett frustrationsperspektiv.

Det här är ett grundrecept där proportionerna skiljer sig åt från par till par. Vill du och din partner utveckla ert recept på en bra relation – hitta era sätt att få in mer av A, B, C och D i vardagen – så kan ni anmäla er till helgkursen Bättre tillsammans – boosta er relation

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Hänger allt på relationerna?

Hänger allt på relationerna?

Verkligen? Ja. Allt hänger på relationerna som om de vore något slags galgar. Om det är så, vad är det vi hänger på galgarna och var hänger de? Hänger de i garderoben eller i hallen? 

 

Låt oss använda bilden av garderoben när vi ser på våra nära relationer, de i vår familj och nära vänner och kanske de på arbetet beroende på vad du jobbar med. 

Där hänger jag tillsammans med mina nära. Vad är det jag har utåt på galgen och vad är det jag gömmer inåt, behåller för mig själv? Inte så svårt tänker du. Lite psykosyntesterapi med delpersonligheter och lite guidade meditationer så får vi koll. 

 

Men vänta! Vad är det där bakom stången jag hänger på? Det verkar finnas mer innanför, längre in i garderoben. Hur stor är den egentligen? Och vad är det där som ligger på golvet därinne i mörkret? Nu behöver jag kliva ur mina gamla relationskläder och ner på golvet och lysa på allt det där som verkar gömma sig bakom det bekanta om jag ska få någon ro i mitt liv. 

 

Det är precis det där golvet som kan bli min väg för att utforska det som gömmer sig i okända, intrasslade former och dåligt ljus. Jag behöver bara ett sätt att se och känna som fungerar i den här annorlunda garderoben. 

 

Låt mig ge vårt perspektiv på garderoben. Det är givetvis ett av flera men ett synnerligen effektivt och beprövat sätt att förhålla sig till ”garderoben”. 

 

Vårt sätt är kroppens, sinnenas och intuitionens väg. Bortom de psykologiska begreppen och förklaringarna. Vi ställer upp oss på ”garderobens” golv och kopplar upp vårt inre seende och kännande. Där visar sig det som behöver synas, det som har mest energi. Här kan vi se vad som är relevant och finna en väg framåt. 

 

Välkomna på Systemiska konstellationer med Annelie Djerf och Svante Björklund.

 

Ps. Om du är organisationskonsult så är det ännu fler relationer. Hur relaterar du t.ex. till vinst? Är chefen din pappa? Ja du fattar.

 

Läs fler bloggar här

Är det ibland svårt att välja?

Vilken blogg vill du läsa? Låt ödet, fru fortuna, eller slumpen välja.
Eller är det redan förutbestämt?

Inspiration, frustration och kunskap.

HumaNovas bloggar skrivs i syfte att inspirera till självreflektion eller för att väcka tankar om relationer eller livet i stort. Ibland är våra inlägg personliga reflektioner från våra medarbetare och konsulter. I vissa fall är syftet att förmedla kunskap om senaste nytt inom  våra ämnesområden.

Vi på HumaNova