Bloggen om personlig utveckling

Visa

Fyll på

2018-11-15

Fyll på – i rätt mage?

En del av oss äter utan att efteråt känna oss mätta. Andra har sex utan att efteråt känna sig nöjda, lugna eller tillfredsställda. Några tjänar gott om pengar, men är ständigt oroliga för fattighuset.  Så dricker vi lite vin, men är ändå fortfarande olidligt törstiga. Så kanske pratar vi ibland lite extra mycket om oss själva, men känner oss ändå aldrig tillräckligt lyssnade på.

Eller när vi samtalar med någon, men känner att samtalet alltid tar slut för tidigt. Vi står kvar i dörröppningen och pratar om ingenting in i det sista. Oroliga att samtalet och kontakten skall ta slut. För kanske blir en del av mig ensam då.

Det är som om några av oss aldrig bli mätta. Som om alla våra försök att stilla mättnaden slukas i ett svart hål någonstans i magen. Aldrig tillräckligt tillfredsställda eller lugna. Den evigt hungriga oron arbetar ständigt på därinne. Trots alla våra ambitiösa försök att tillfredsställa behoven.

Hur mättar man en omättbar? Hur blir vi av med suget, som aldrig verkar går över. Så kanske handlar det om att vi mättar helt fel mage. Kanske har vi minst tre ”magar”. En individuell mage. Mina personliga behov av mat, värme, trygghet, framgång. Men även en andra mage, den relationella magen. Som behöver kontakt, vänner, partner, sex, empati, acceptans. Men även den tredje magen, själens och det storas mage eller alltets mage. Kalla det vad du vill.

En själens mage som behöver känna sammanhang, kontakt och meningsfullhet i relation till något större. Eller en mage som vill känna kontakt med livets, alltets eller naturens innersta, vad det nu är? Helt enkelt känna sig empatiskt förenad med något större i sig själv. Eller kring sig själv, om du så vill.

En tredje mage som ibland svälter mer än kroppen och känslorna, som behöver mer än föda, en vän eller partner. Men som även den sjunger sin längtans sång. En mage som vi ibland glömmer bort, och så mättar vi en annan istället!

För om vi hittar och mättar denna tredje mage får vi ofta lättare att uppleva mening, glädje, harmoni eller rent av möjligheten att uppleva att vi känner oss älskade helt utan anledning.  För det underliga med denna mage är att när den är mätt känner vi oss inte ensamma eller separerade. Utan älskade precis som vi är, befriade från villkor eller krav på förändring.

4 livsprinciperPersonlig utveckling

Betygsätt ditt liv

2018-11-08

Vilket betyg sätter du på ditt liv?

Så säg mig nu ärligt. Vilket betyg sätter du på ditt liv just nu. Du får använda regeringens nya skala från 1 till 6. Där 1 är usch och fy och 6 är tipp topp. Se så, sätt nu betyg på dig själv!

Brukar du få det betyget av dig själv? Eller har det hänt något som gör att just nu är det så för dig? Givetvis är det inte så här enkelt att sätta betyg på sitt liv. Kanske är det rent av så att vi inte borde sätta betyg på livet. Livet låter sig ju inte mätas på en enkel skala!

Men många jag talar med ger sitt eget liv på många sätt underkänt. Inte materiellt, för ofta saknas där inte båtar, bilar, lägenheter och mat. Halsband och gitarrer, barn och hundar.  Men ofta saknas innerlighet, kärlek, lugn och harmoni. Det där som inte går att köpa, eller ens få i present.

Det där som bara vi själva kan skapa genom att se på livet med ett leende, genom att vi med lätthet tänker. Så här är det idag. Livet är ibland så här och ibland så där. Ibland går det upp, ibland går det ner. Ett medvetet utvecklat kärleksfullt förhållningssätt till livet. Ett liv med utvecklad distans till såväl livets dalar som toppar. Ett liv som innehåller en meningsfull relation till livet självt. Ett liv med själ.

Kanske kan den livsattityden sammanfattas på det sätt jag hörde en av mina kollegor beskriva det häromdagen.

Antingen svarar livet just nu ja, eller så säger det nej, inte just nu. Eller så säger det Nej, men du skall få något annat mycket bättre.

Så kanske är det på vårt förhållningssätt vi skall fokusera för att få upp vårt snittbetyg. Eller för att skapa ett högt snittbetyg åt oss alla.

4 livsprinciperPersonlig utveckling

Är det ibland svårt att välja?

Vilken blogg vill du läsa? Låt ödet, fru fortuna, eller slumpen välja.
Eller är det redan förutbestämt?