Bloggen om personlig utveckling

Visa

Med vilka förväntningar går du på semester?

2019-06-26

Med vilka förväntningar går du på semester?

Alla har vi en tendens att föreställa oss hur det ska bli i framtiden. Ju mer vi längtar efter något desto mer målar vi upp i vårt inre hur det kommer att bli. Som inför semestern till exempel. Då ska vi ta igen allt vi missat med våra nära och kära. Tyvärr hänger alltför höga förväntningar ofta ihop med besvikelse om det inte blir just exakt så som vi tänkt…

Semestern står för dörren och nu äntligen ska du få tid till relationerna. Nu ska du ta igen alla de kvällar du tog med dig jobbet hem/var för trött/inte hade tid och upprepade pappa Åbergs ”Jag ska bara…” som ett mantra när barnen/hunden/sambon pockade på uppmärksamhet.

Du tänker att nu. Nu är jag klar med alla måsten. Nu ska vi umgås och komma varandra nära igen. Du ser ett pärlband av kvällar framför dig då barnen självmant ligger i sina sängar redan klockan nio. Trötta, nöjda och glada efter dagens alla glassar och många bad. Du ser din sambo hälla upp den sista skvätten vin i ditt glas, lägga en filt om dina axlar och i stearinljusets fladdrande sken ska ni öppna er för varandra. Ömt och förtroligt. Varje kväll ska ni prata, lyssna och försonas kring de kvardröjande, skavande missförstånd som fick stoppas undan och ge plats för vardagens alla måsten. Nu ska ni hitta tillbaka till passionen. Nu finns det tid. Nu kommer allt bli perfekt.

För många kan det bli just så härligt men för andra kanske det blir tvärtom. Besvikelse efter besvikelse staplas på varandra. Regnet vräker, barnen bråkar och sambon somnar varje kväll klockan nio. Faktum är att det i skiftet augusti/september lämnas in flest skilsmässoansökningar på hela året. Följt av januari. Efter ledighet och semestrar.

Kanske är det just på grund av de höga förväntningar vi ofta har. Vi föreställer oss hur härligt allt kommer att bli. Likt en regissör målar vi upp scenerna som vi vill ha dem och lägger repliker i våra familjemedlemmars munnar. Sen blir det inte så. Besvikelserna blir för många. Drömmar går i kras.

Tänk om vi istället kan acceptera att det är som är. Kanske ta ett kliv tillbaka och se vad som händer om man inte är där och petar och regisserar och skapar en bild av den perfekta slutscenen. Tänk om vi går in i semestern med öppet sinne och en vilja till att låta allt bara få vara som det är.

Lite mer go with the flow.

Vad tror du händer då?

Läs fler bloggar här

Skillnad på terapeut och psykolog

2019-05-24

Vad är det för skillnad på samtalsterapeut, psykolog och psykoterapeut?

Psykolog, psykoterapeut, samtalsterapeut – titlarna är många inom psykologin och det är inte helt enkelt att veta vem som gör vad eller vad som krävs för att kunna arbeta inom de olika inriktningarna. Här reder vi ut begreppen.

Vad krävs för att få verka som psykolog, psykoterapeut och samtalsterapeut och vilka är titlarna?

Psykolog
En psykolog behöver ha examen från en femårig universitetsutbildning i psykologi, plus ett års praktisk tjänstgöring, för att få utöva yrket. Titeln psykolog skyddas av lagen och legitimationen utfärdas av Socialstyrelsen.

En utbildning till psykolog är en bred akademisk och i huvudsak teoretisk utbildning. Exempel på ämnen som ofta ingår förutom rent psykoterapeutisk kompetens är utredningsmetodik, socialkunskap, forskningsmetodik och socialkunskap.

Psykoterapeut
För att verka som psykoterapeut krävs legitimation från Socialstyrelsen. För att bli legitimerad behöver du gå av Socialstyrelsen godkänd utbildning. Sådana finns på högskolor, universitet och hos fristående utbildningsanordnare.

Den legitimationsgrundande utbildningen (så kallad steg 2-utbildning) är vanligen tre år lång och på halvtid. För att bli antagen behöver du ha en akademisk examen i människovårdande yrke (t ex socionom, präst, specialist-sjuksköterska eller läkare med minst 120 högskolepoäng) plus en basutbildning inom psykoterapi samt arbetslivserfarenhet.

Basutbildningen, så kallad steg 1-utbildning, behöver omfatta minst 360 timmar utbildning, klientarbete och egen terapi. Efter basutbildningen krävs arbetslivserfarenhet om två år för att kunna söka till det sista, legitimationsgrundande steget. Observera att utbildningen till Psykoterapeut är en påbyggnad på en utbildning i människovårdande yrke. Vilket innebär att du först behöver din grundutbildning för att på sikt bli antagen.

Samtalsterapeut
En samtalsterapeut har utbildning från fristående privata utbildningsinstitut eller högskola och kan ha inriktning mot psykosyntes, KBT, ACT eller psykodynamisk teori och metodik. Det finns utbildningar av olika omfattning men vanligtvis är de 2-4 år långa på deltid.

De längre utbildningarna till Samtalsterapeut ger steg 1-behörighet och titeln diplomerad, certifierad, auktoriserad eller ackrediterad Samtalsterapeut eller KBT-terapeut. Det är samma steg 1-utbildning som för psykoterapeuten, nämligen en basutbildning i psykoterapi. Du erhåller diplomet eller certifikatet från utbildningsanordnaren du väljer att studera hos.

Vad arbetar de med

Psykologen arbetar ofta inom sjukvården med att utreda, diagnostisera och behandla psykiska problem och diagnostiserade sjukdomar. Detta med syfte att symtomlindra för att patienten skall bli av med sin diagnos. Men en psykolog kan också arbeta med terapi på exempelvis skolor eller barn- och ungdomsmottagningar. Eller som organisationspsykolog på ett företag eller offentlig verksamhet.

Psykoterapeuten behandlar psykiska problem i samtal med patienten, utgående från den diagnos patienten erhållit. Terapeuten kan arbeta med individer, par, familjer eller grupper och under kortare eller längre tid. Det finns olika former av psykoterapi där de mest etablerade är psykodynamisk terapi, kognitiv terapi och kognitiv beteendeterapi. En psykoterapeut arbetar oftast inom sjukvården med av socialstyrelsen rekommenderade behandlingar och fastställda manualer för specifika diagnoser.

Samtalsterapeuten arbetar inom frisk- och hälsovård eller personlig utveckling snarare än inom sjukvården. Den som söker hjälp anses inte vara sjuk utan befinner sig snarare på en utvecklingsresa, vid vägskäl, i en förändringsprocess eller ibland i en livskris  och önskar stöd. Syftet med Samtalsterapi är snarare att hjälpa människor att leva det liv de innerst inne vill leva än att bota en definierad diagnos.

Endast samtalsterapeuter med steg 1-behörighet får arbeta inom sjukvården och då tillsammans med legitimerad psykoterapeut.

Sammanfattningsvis

Kort sammanfattat så är en Legitimerad Psykoterapeuts utbildning inriktad på att bota eller lindra psykologiska diagnoser och han eller hon arbetar oftast med patienter med diagnoser. Detta sker vanligtvis inom sjukvården men även på privata mottagningar. Här måste patienten ha en diagnos fastställd som utgångspunkt för behandling.

En psykologutbildning är en bred akademisk utbildning som ger möjlighet till många olika karriärval. Till exempel kan en psykolog arbeta med organisationspsykologi, utredningar och forskning eller terapi.

Samtalsterapeuten är en mer praktiskt inriktad utbildning med samtalet i fokus. Här kan klienten i samverkan med samtalsterapeuten utveckla sig själv, sina relationer eller arbeta med sina psykologiska mönster, oavsett om klienten har en diagnos eller inte.

Guiden för dig som vill arbeta med människor

Är du nyfiken på att bli samtalsterapeut eller psykoterapeut? I den här guiden får du veta mer om utbildningar och yrkesmöjligheter.

Ladda ner:  Samtalsterapeut – Utbildningsvägar för dig som vill jobba med människor

För att ställa frågor till en av våra studievägledare klicka här.

Läs fler bloggar här

Är det ibland svårt att välja?

Vilken blogg vill du läsa? Låt ödet, fru fortuna, eller slumpen välja.
Eller är det redan förutbestämt?

Inspiration, frustration och kunskap.

HumaNovas bloggar skrivs i syfte att inspirera till självreflektion eller för att väcka tankar om relationer eller livet i stort. Ibland är våra inlägg personliga reflektioner från våra medarbetare och konsulter. I vissa fall är syftet att förmedla kunskap om senaste nytt inom  våra ämnesområden.

Vi på HumaNova