Bloggen om personlig utveckling

Visa

Sex, anknytning och skam

HumaNova har haft ett författarsamtal med Malin Drevstam. Här följer ett utdrag av samtalet som handlade om närhet, sex, anknytning och skam.

– Det finns inget mirakelpiller som löser sexuella problem på ett ögonblick – även om jag förstår att många skulle önska det. Det är mer komplext än så. Sex är en färdighet, inte en naturlighet, säger Malin Drevstam, sexolog, psykoterapeut och aktuell med boken Män och sex – om lust, funktion och relation.

En bok om hur mäns sexuella problematik kan påverka självkänsla och relationer. Den ger också exempel på vägar till ett mer tryggt, avslappnat och njutningsfullt sexliv.

För många män är sexualitet, lust och funktion ett komplext område – inte minst i relationer – och det kan vara svårt att både se och acceptera att det kan finnas ett problem och identifiera vad som behöver förändras.

– Många tror att sex är något som sker naturligt, men det är en färdighet. Om det inte är bra från början blir vi osäkra. Det kan skapa skam och självkritik som i sin tur påverkar självkänslan och relationerna, säger Malin Drevstam.

Boken rekommenderas till dem som i sitt yrke kommer i kontakt med män med sexuella funktionsproblem – såsom psykoterapeuter, sexologer, psykologer, parterapeuter,

familjerådgivare, kuratorer och läkare – men framför allt vänder den sig till män som vill känna sig tryggare i sin sexuella funktion samt till deras partners.

Malin Drevstam undervisar inom sexualitet och terapi på HumaNova. Hon är utbildad socionom, leg. psykoterapeut och sexolog, verksam vid sin mottagning i Stockholm. Hon föreläser, utbildar och håller kurser kring sex och relationer.

Lästips: Lust och Olust – om sex, närhet och anknytning https://www.gothiakompetens.se/lust-olust-p77410959

Män och Sex. Lust, funktion och relation https://www.gothiakompetens.se/man-och-sex-p77413806

Sexologi för psykologer och psykoterapeuter https://www.studentlitteratur.se/kurslitteratur/psykologi/klinisk-psykologi—vuxna/sexologi-for-psykologer-och-psykoterapeuter/

Fler FörfattarsamtalPrenumerera på vårt nyhetsbrev 

 

Dopaminfasta

HumaNova har haft ett författarsamtal med författaren, terapeuten och coachen Patrik Wincent. Här följer ett utdrag av samtalet som handlade om beroende och dopaminkickar.

 

Vilken makt har skärmen över hjärnan? Hur påverkar beroenden våra beteenden, vårt mående och våra relationer? I samband med utgivningen av sin femte bok Dopaminfasta var Patrik på ett samtal hos oss på HumaNova.

Patrik Wincent är samtalsterapeut, coach, författare och föreläsare med många års erfarenhet kring arbeten med missbruks- och beroendeproblematik. Han är en populär föreläsare inom ämnen som rör sig kring spelmissbruk, dataspel- och mobilmissbruk, internet och sociala medier. Patrik har studerat hur beroenden påverkar våra beteenden, vårt mående och våra relationer. Och han berättar hur han själv lyckats åstadkomma förändring.

Känner du dig stressad och ofokuserad och vill känna större lugn och mening? En viktig nyckel är signalsubstansen dopamin, som påverkar hjärnans belöningssystem. Det ger en skön känsla av välbehag när du klickar hem en ny tröja på nätet, vinner i poker eller får många lajks i sociala medier. Men för mycket av det goda skapar lätt en känsla av rastlöshet och tomhet. Kanske känns jobb, studier och sysslor oöverstigligt tråkiga och du har svårt att fokusera på det du verkligen vill göra?

I Dopaminfasta hjälper Patrik Wincent dig att balansera hjärnans belöningssystem. Du lär dig bryta dåliga vanor, prioritera smart och – det svåraste som finns – du lär dig att hatråkigt. Belöningen blir bättre minne, ökad närvaro och kreativitet.

Patrik Wincent har gjort en lång resa. Från att vara popstjärna med alkoholproblem till att bli en städad och nykter terapeut, författare till fem böcker och programledare för Lyxfällan på TV3. Han driver både Internetakuten och Dataspelsakuten, två företag som hjälper vuxna, ungdomar, föräldrar och pedagoger att förebygga och komma ur skärmarnas makt över hjärnan.

 

Fler FörfattarsamtalPrenumerera på vårt nyhetsbrev 

 

Är det ibland svårt att välja?

Vilken blogg vill du läsa? Låt ödet, fru fortuna, eller slumpen välja.
Eller är det redan förutbestämt?

Inspiration, frustration och kunskap.

HumaNovas bloggar skrivs i syfte att inspirera till självreflektion eller för att väcka tankar om relationer eller livet i stort. Ibland är våra inlägg personliga reflektioner från våra medarbetare och konsulter. I vissa fall är syftet att förmedla kunskap om senaste nytt inom  våra ämnesområden.

Vi på HumaNova