Bloggen om personlig utveckling

Visa

Inget mörker utan ljus

2020-03-24

Inget mörker utan ljus

Vi vet alla att det handlar om tes och antites. Det är kontrasterna som känns. Inget mörker utan ljus, ingen sorg utan glädje och ingen upprördhet utan avstängdhet. Det är helt enkelt skillnaden mellan känslolägen som är det vi upplever som svårt, smärtsamt eller oroande. Så här var det ju inte nyss. Då var det ju annorlunda, eller hur?

Men allt kommer och går, det är så det är, efter mörker kommer ljus. Så är det bara. Vill du prova? Föreställ dig att du sitter en kall vårdag med växlande molnighet och upplever hur ljuset ena stunden skiner och värmer ansiktet. Det känns varmt och värmen sprider sig i kroppen. Helt plötsligt går solen i moln och allt blir lite kallare, kanske till och med kyligt. Du tittar dig omkring och ser att molnet snart har passerat. Så ljuset kommer tillbaka när du ser solen titta fram bakom molnet. Du upplever att du har kontroll på läget.

Men tänk dig samma övning med slutna ögon, ljuset värmer dina ögon och du njuter av livet. Så blir det skugga och helt plötsligt försvann den härliga känslan. Du sitter där med slutna ögon och väntar och väntar. Kanske börjar du tvivla och oroa dig. Tänk om det inte blir ljust snart?

Intellektuellt vet vi att ibland dröjer det några minuter, ibland några dagar, ibland veckor eller månader. Men det räcker inte, vi vill ha det som det var alldeles nyss. Det är nu det avgörs. Hur hanterar du osäkerheten? Hur mycket energi ska du lägga på att frustrerat vänta på ljuset. Eller kan du kanske börja acceptera att mörker är en del av livet? Och sedan medvetet lugnt välkomna ljuset när molnet väl passerat.

Ingen av oss kan leva ett liv utan kriser. Just därför är krisen en livskonst. För moln kommer och går och det innebär att det alltid kommer ljus efter mörker, så småningom. Det kan vi lita på, för så har det alltid varit och så kommer det alltid att förbli.

Är det så det är nu?

Följ oss på sociala medierPrenumerera på vårt nyhetsbrev

Medelålderskris

2020-03-13

”Va? Jag? Medelålderskris?”

Om vi hör talas om en person i 50-årsåldern som går från att vara soffpotatis till att plötsligt börja lyfta skrot och köra sportbil brukar vi skämtsamt säga att hen lider av en medelålderskris. Men faktum är att de allra flesta av oss kan få en medelålderskris. Och det finns några saker vi kan göra åt den.

Många av oss kommer till en punkt där vi känner att livet har hunnit ikapp oss. Från att ha känt oss odödliga inser vi nu att livet har en ände. Vi ställer oss frågan om vi lever det liv vi vill leva. Om det här är allt. Vissa tar den här tiden med ro medan andra kan uppleva en omfattande inre kris som påverkar såväl privatliv som yrkesliv. De kan ha fått en medelålderskris.

Vad är medelålderskris?

Gör man ett Google-sök får man svaret: ”En upplevelse av livsrelaterad oro, nedstämdhet, uppgivenhet, rastlöshet eller ångest som kan uppstå i 40–60-årsåldern vid den tid då människan passerar hälften av sin beräknade livstid.”

Några av tecken på en medelålderskris är att du tappar intresset för de aktiviteter du brukar gilla, tillvaron känns meningslös och i extrema fall har du kanske självmordstankar. Det här är även typiska tecken på depression och att ignorera dem kan få allvarliga konsekvenser för din hälsa.

Vad kan man göra åt en medelålderskris?

Det finns främst fyra råd vi vill ge till dig som upplever att du har en medelålderskris.

 1. Prata med någon
  Ensam är inte alltid stark. Anförtro dig åt någon du litar på, som t ex en vän, din partner, din doktor eller en terapeut.
  Du kan också börja skriva dagbok. Det kan hjälpa dig att få syn på vilka tankar och känslor som återkommer. Det i sin tur kan hjälpa dig att få koll på vad som skapar oro och stress i ditt liv och därmed möjlighet att göra något åt det.
 2. Omvärdera din situation
  Vi har en tendens att titta tillbaka och tänka att allt var bättre förr. Oftast glömmer vi de utmaningar och svårigheter som vi hade då.
  Försök att vända på det, se istället de bra saker som finns med att bli äldre. Som att du nu är klokare, tryggare och har mer erfarenhet än när du var ung. Skriv gärna ner det du är tacksam över. Vi lovar att det är en hel del. Och titta framåt. Använd rationellt tänkande för att utmana dina negativa tankar och fokusera på vad du mer önskar dig av livet, snarare än det du förlorat.
 3. Granska ditt liv
  Kanske är du besviken på livet just nu och tänker att du måste göra något drastiskt. Men innan du gör det råder vi dig att fundera över vad som fungerar och vad som inte fungerar i ditt liv.
  Se den här tiden som en möjlighet att kalibrera din inre kompass. Tänk på de tillfällen då du har känt dig som gladast, nöjdast och mest tillfreds i ditt liv. Vilka var dina drivkrafter och värderingar då? Är de detsamma idag? Om inte, fundera på vad som är viktigt för dig i det här skedet i livet.
 4. Sätt nya mål
  De mål du en gång hade – gå en utbildning, bilda familj, klättra på karriärstegen – är förmodligen inte relevanta längre. Då är det dags att omvärdera vad du önskar få ut av livet och sätta upp nya mål med hjälp av de värderingar du just identifierat.

Kanske vill du starta ett rockband, tillbringa mer tid i skogen, byta yrkesbana helt eller skaffa dig fem nya vänner – det vet bara du. Målet är att du ska hitta nya vägar för att väcka lusten, motivationen och livsglädjen igen.

Läs fler bloggar härFölj oss på sociala medier

Är det ibland svårt att välja?

Vilken blogg vill du läsa? Låt ödet, fru fortuna, eller slumpen välja.
Eller är det redan förutbestämt?

Inspiration, frustration och kunskap.

HumaNovas bloggar skrivs i syfte att inspirera till självreflektion eller för att väcka tankar om relationer eller livet i stort. Ibland är våra inlägg personliga reflektioner från våra medarbetare och konsulter. I vissa fall är syftet att förmedla kunskap om senaste nytt inom  våra ämnesområden.

Vi på HumaNova