Bloggen om personlig utveckling

Visa

Se upp för godhetsfällan

2020-05-29

Se upp för godhetsfällan

Är du en god människa? Står du på den rätta sidan, tar hand om, värnar, bidrar och gör det rätta? Då får du akta dig så du inte hamnat i godhetsfällan. Många före dig har alldeles för sent orkat medvetandegöra komplexiteten i verkligheten och snubblat till, för att för evigt fastna med foten i godhetsfällan.

Visst vill vi vara goda, vi vill bidra till andras utveckling och få människor att ”må bra”. Det är ju det vi är till för. Men bakom godheten lurar den komplexa verkligheten, där den godtrogne lätt går vilse.

Det som vi tror är godhet kan visa sig vara vårt eget behov av att var lite bättre, mer inkluderande och mer altruistiska än andra. Snällheten är ibland granne med dumheten. Ibland behövs helt enkelt tuff kärlek. Empati som orkar och vågar se den komplexa verkligheten. Vem var egentligen offer och vem var förövare. När har offret skuld och/eller ansvar? När är offret bara ett offer?

Verkligheten är aldrig svartvit. Inte ens gråskalor räcker. Verkligheten är oändligt färgrik och därför behövs alla tankar, känslor och all intuition fullt ut. Så gör jobbet och upplev många tankar samtidigt.

Verkligheten är helt enkelt både och. Du behöver leva med osäkerheten om vad som i slutändan är gott. Men vi kan ändå alltid anstränga oss för att göra det som vi i slutändan uppfattar är rätt. Kanske är det just det som är att vara god, att anstränga sig att tänka både och – så att inte lättjan vinner.

Följ oss på sociala medier

Passa på att resa

2020-05-05
Mindfulness ökar kreativiteten
Mindfulness ökar kreativiteten

Passa på att resa

Passa på att resa i den inre världen. På HumaNova har vi arrangerat resor inåt sen 1996. På vår resebyrå kan du sitta hemma och uppleva dig själv eller varför inte träffa likasinnade online. När allt lugnat ner sig, ses vi också i våra lokaler i små, resesugna och nyfikna grupper.

Kanske är du trött på till exempel stränder, vattenfall eller museer. Kanske får du inte resa just nu för andra bestämmer vem som får åka och vart man i så fall får åka i den fysiska värden.

Då är du välkommen till en annan typ av resebolag. På HumaNova har vi ordnat resor inåt sedan 1996. Hos oss kan du göra egna korta utflykter i några minuter eller årslånga resor tillsammans med andra. En resa som i många fall slutar med en yrkesutbildning.

I den inre värden finns massor av nya spännande resmål för såväl vana resenärer som ovana.

Vart längtar du att resa? Till något eller från något?

Vad sägs om några av de här förslagen för en inre resa:

  • Långresa mot meningsfullhet och en upplevelse av att just nu veta vad syftet med ditt liv är.
  • Känsloresa som gör att ängslan och oro inte står i vägen för livsmål och framgång.
  • Upplevelseresa mot utvecklad förmåga att observera egna känslor och tankar, utan att reagera omedvetet och agera på ett sätt som du ångrar efteråt.
  • Resa mot ökad förmåga till självmedkänsla för att bli mindre självkritisk och dömande mot dig själv och andra.
  • Resa för att finna ökad förståelse för vad som verkligen är värdefullt i livet, dvs att förstå sina livsvärden.
  • Resa tillbaka i tiden så att smärtsamma minnen och erfarenheter inte sätter käppar i hjulet för att leva det liv du innerst inne vill leva.
  • Resa till integration, syntes, harmoni och inre frihet. Så du självständigt kan välja din egen väg framåt – resten av livet.

Guide om Bli den du är

Välkommen till HumaNova

Lund   I   Stockholm  I   Göteborg   I   Online

Är det ibland svårt att välja?

Vilken blogg vill du läsa? Låt ödet, fru fortuna, eller slumpen välja.
Eller är det redan förutbestämt?

Inspiration, frustration och kunskap.

HumaNovas bloggar skrivs i syfte att inspirera till självreflektion eller för att väcka tankar om relationer eller livet i stort. Ibland är våra inlägg personliga reflektioner från våra medarbetare och konsulter. I vissa fall är syftet att förmedla kunskap om senaste nytt inom  våra ämnesområden.

Vi på HumaNova