Bloggen om personlig utveckling

Visa

När börjar livet?

2019-08-14

När börjar livet? Nu eller sen? Vilken typ är du?

För några av oss är en av våra vanligaste tankar ”jag gör det sen”. Jag städar sen, jag ringer min vän sen. Jag tar tag i mina problem sen, jag äter mindre onyttig mat sen, jag tränar en annan dag. Argumenten finns i tusental. Du känner säkert igen dem.

Det finns några olika vanliga personlighetstyper som är extra bra på jag gör det sen t ex:

Perfektionisten som gör det sen för att slippa risken att det inte blir perfekt. I tanken blir det ju perfekt om jag gör det sen!
Latmasken som gör det sen för det är jobbigt.
Tvivlaren som gör det sen för att hon tvivlar på sin egen förmåga just nu.
Det-passar-inte-just nu-typen som alltid väntar på att allting skall passa in i livet och sen passar det aldrig.
Men vanligast är kanske att vi faktiskt inte hör oss själva och hur ofta vi säger till oss själva ”jag gör det sen”. Vilken typ är du?

De vanligaste tipsen för att få något gjort brukar vara:

Bara gör det, tänk inte för mycket!
Ingen är perfekt, så vänta inte!
Lyssna inte på invanda ursäkter!

Men kanske är det viktigaste egentligen att bli mer medveten, att arbeta med sin egen livsutveckling. Att helt enkelt bli lite livsklokare. Om du nu tänker att du vill utveckla dig själv antingen för din egen skull eller för att utveckla och hjälpa andra så finns chansen att gå ”Bli den du är”, bara gör det! Det finns bara en dag att börja något nytt och det är idag.

Läs fler bloggar här

Med vilka förväntningar går du på semester?

2019-06-26

Med vilka förväntningar går du på semester?

Alla har vi en tendens att föreställa oss hur det ska bli i framtiden. Ju mer vi längtar efter något desto mer målar vi upp i vårt inre hur det kommer att bli. Som inför semestern till exempel. Då ska vi ta igen allt vi missat med våra nära och kära. Tyvärr hänger alltför höga förväntningar ofta ihop med besvikelse om det inte blir just exakt så som vi tänkt…

Semestern står för dörren och nu äntligen ska du få tid till relationerna. Nu ska du ta igen alla de kvällar du tog med dig jobbet hem/var för trött/inte hade tid och upprepade pappa Åbergs ”Jag ska bara…” som ett mantra när barnen/hunden/sambon pockade på uppmärksamhet.

Du tänker att nu. Nu är jag klar med alla måsten. Nu ska vi umgås och komma varandra nära igen. Du ser ett pärlband av kvällar framför dig då barnen självmant ligger i sina sängar redan klockan nio. Trötta, nöjda och glada efter dagens alla glassar och många bad. Du ser din sambo hälla upp den sista skvätten vin i ditt glas, lägga en filt om dina axlar och i stearinljusets fladdrande sken ska ni öppna er för varandra. Ömt och förtroligt. Varje kväll ska ni prata, lyssna och försonas kring de kvardröjande, skavande missförstånd som fick stoppas undan och ge plats för vardagens alla måsten. Nu ska ni hitta tillbaka till passionen. Nu finns det tid. Nu kommer allt bli perfekt.

För många kan det bli just så härligt men för andra kanske det blir tvärtom. Besvikelse efter besvikelse staplas på varandra. Regnet vräker, barnen bråkar och sambon somnar varje kväll klockan nio. Faktum är att det i skiftet augusti/september lämnas in flest skilsmässoansökningar på hela året. Följt av januari. Efter ledighet och semestrar.

Kanske är det just på grund av de höga förväntningar vi ofta har. Vi föreställer oss hur härligt allt kommer att bli. Likt en regissör målar vi upp scenerna som vi vill ha dem och lägger repliker i våra familjemedlemmars munnar. Sen blir det inte så. Besvikelserna blir för många. Drömmar går i kras.

Tänk om vi istället kan acceptera att det är som är. Kanske ta ett kliv tillbaka och se vad som händer om man inte är där och petar och regisserar och skapar en bild av den perfekta slutscenen. Tänk om vi går in i semestern med öppet sinne och en vilja till att låta allt bara få vara som det är.

Lite mer go with the flow.

Vad tror du händer då?

Läs fler bloggar här

Är det ibland svårt att välja?

Vilken blogg vill du läsa? Låt ödet, fru fortuna, eller slumpen välja.
Eller är det redan förutbestämt?

Inspiration, frustration och kunskap.

HumaNovas bloggar skrivs i syfte att inspirera till självreflektion eller för att väcka tankar om relationer eller livet i stort. Ibland är våra inlägg personliga reflektioner från våra medarbetare och konsulter. I vissa fall är syftet att förmedla kunskap om senaste nytt inom  våra ämnesområden.

Vi på HumaNova