Bloggen om personlig utveckling

Visa

Bokslut

2019-09-11

Om att göra bokslut och gå vidare

Känner du som jag gjorde, att du sitter fast? Att du längtar efter något mer? Att du önskar att det vore annorlunda men inte vet hur du ska ta dig dit? Då kanske du känner igen dig i min text här nedan.

”Jag hade kommit till en punkt i livet då jag borde lycklig över att det var över. Jag borde känna mig stolt över att ha lyckats ta mig i mål med allt jag kämpat med under så många år. Jag hade väntat mig en segerkänsla men jag kände mig bara tom. Oförmögen att glädjas.

Det sägs att livet går i sjuårscykler. Vart sjunde år sluter vi en cykel och börjar en ny. Jag förstod att om jag skulle kunna gå in i en ny fas. En sjuårsperiod av lugn, harmoni och glädje som jag längtade så mycket efter, så skulle jag bli tvungen att göra ett bokslut på de föregående sju. Få ur mig det jag behövde för att processa klart och börja ett nytt kapitel.

Jag köpte böcker, lyssnade på poddar, läste artiklar för att hitta något jag kunde känna igen mig i. Jag googlade terapi och referenser på terapeuter. Med tiden kom jag fram till att jag ville ta ett större grepp om det hela och hittade HumaNova.

Idag kan jag känna stor tacksamhet för att utbildningen ’Bli den du är’ gav mig ett nytt sammanhang, nya insikter och vänner för livet. Och inte minst känner jag tacksamhet till mig själv för att jag gav mig ett helt år av fokus på bara mig. Det är bland det bästa jag gjort. Och idag kan jag på riktigt känna att jag har lagt de jobbiga sju åren bakom mig och klivit in i de nya sju…”

Malin, tidigare elev på Bli den du är

Läs fler bloggar härVåra utbildningar

Medberoende

2019-08-30

Hur har sommaren varit?

Har alkoholen fått ta för stor plats i sommar? Har du någon i din närhet som ständigt dricker för mycket eller är psykiskt instabil? Känns det som att du lever i en känslomässig berg- och dalbana utan att kunna kliva av? Är du kanske medberoende?

Att leva tillsammans med en beroende eller psykiskt instabil person kan leda till ett medberoende. Jag som anhörig börjar successivt anpassa mina dagar, mitt beteende och hela min personlighet i hopp om att kunna hjälpa den andre.

Som medberoende kan det vara svårt att sätta gränser. Jag kan tappa bort mig själv och bortse från mina egna behov. Känslor som skuld, skam, maktlöshet och otillräcklighet blir till vardag. Alla de här bitarna kan i sin tur leda till att jag börjar tvivla på sig själv, får sämre självkänsla och börjar bete mig destruktivt. Ett tillstånd som kan vara svårt att se och bryta på egen hand.

HumaNovas Anhörigkurs riktar sig till dig som lever eller har levt nära en person med beroende eller psykisk ohälsa. Genom att träffa andra som befinner sig i liknande situationer kan du få insikter om ditt eget beteende och hur du kan bryta ett invant mönster. Det är också befriande att lyfta på ”skamlocket” och inse att du är långt ifrån ensam om den här typen av problem.

Läs mer om kursen för anhörig medberoende härLäs fler bloggar här

Är det ibland svårt att välja?

Vilken blogg vill du läsa? Låt ödet, fru fortuna, eller slumpen välja.
Eller är det redan förutbestämt?

Inspiration, frustration och kunskap.

HumaNovas bloggar skrivs i syfte att inspirera till självreflektion eller för att väcka tankar om relationer eller livet i stort. Ibland är våra inlägg personliga reflektioner från våra medarbetare och konsulter. I vissa fall är syftet att förmedla kunskap om senaste nytt inom  våra ämnesområden.

Vi på HumaNova