Bloggen om personlig utveckling

Visa

Slappna av

Har du bråttom att slappna av?

Kan man skynda sig att varva ner eller snabbt sluta stressa? Kan man helt enkelt bryta ett långvarigt psykologiskt mänskligt mönster med några enkla trollformler från en terapeut eller genom några kursdagar? Eller kan man lära sig lite yoga, medvetenandning eller något annat och sen är det klart?

På dom här frågorna finns inga generella svar. Men en erfarenhet som nog många skulle dela är att utveckling oftast är en långsam process. En kommentar vi ofta hör efter en ettårig utbildning är – ”Det är annorlunda nu, men jag vet inte när det hände och hur det gick till”.

Ofta är det små rörelser i vårt inre, insikter som ramlar på plats genom att mönster upptäcks och långsamt blir tydligare och tydligare. Mönster som vi sedan steg för steg börjar bryta. Vi säger helt enkelt nej oftare och oftare till sådant vi innerst inne inte vill.  På så sätt säger vi mer och mer ja till livet som det innerst inne vill vara.

Så varför inte börja nu? Kanske är personligt växande bäst beskrivet med det något udda uttrycket – Hur äter man en elefant?

En tugga i taget!

Läs fler bloggar härVåra utbildningar

Ingenting och allting

Ingenting och allting

Först fanns ingenting sen plötsligt började allt. Så kom det sig att vi, precis som universum, lever och dör för att däremellan utmanas i gränslandet mellan liv och död, svart och vitt, gott och ont.

Kanske är det därför livet innerst inne är en fin balansgång mellan motpoler, mellan den aktiva rörelsen och varandets tomma stillhet. Mellan ingenting och allting. Mellan totalt observerande passivitet och medvetet riktad uppmärksamhet.

Och kanske är det i gråzonerna där emellan som vi går vilse, när vi inte upplever en ren observation som något annat än ren observation och rörelse som något som är oundvikligt.

Vi upplever något och tolkar det snabbt utifrån våra tidigare livserfarenheter. Så blev det direkt grått istället för svart eller vitt. En grumlig smet istället för en ren observation.

Vi vill något och väljer ut en riktning. Men så kommer tvivel och rädsla in i bilden och livets avsikt och intention bromsas eller förvirras av tankar och känslor. En grumlig smet istället för en tydlig riktning.

Så finns det då någon bot mot livets grundförutsättningar? Som tur är inte, men vi kan göra så gott vi kan. Kanske är en bra grundträning att träna sig i att vara psykologiskt aktiv, flexibel, rörlig och följsam och att träna stillhet, observerande, mottagande. Eller varför inte bara träna på att vara en del av ingenting. Det är ju ändå så det blir till slut

För i slutändan är vi ju ingenting och allting, precis som universum.

Läs fler bloggar härVåra utbildningar

Är det ibland svårt att välja?

Vilken blogg vill du läsa? Låt ödet, fru fortuna, eller slumpen välja.
Eller är det redan förutbestämt?

Inspiration, frustration och kunskap.

HumaNovas bloggar skrivs i syfte att inspirera till självreflektion eller för att väcka tankar om relationer eller livet i stort. Ibland är våra inlägg personliga reflektioner från våra medarbetare och konsulter. I vissa fall är syftet att förmedla kunskap om senaste nytt inom  våra ämnesområden.

Vi på HumaNova