Ledarskapsbloggen

Visa

Intervju med Mats Graffman, VD på HumaNova

HumaNova Ledarskap har vuxit till att vara en av Sveriges ledande aktörer inom ledarskaps- och personlig utveckling. En av anledningarna är kombinationen av konsultverksamhet och utbildningar baserad på Psykosyntes som inriktning inom psykologin. HumaNovas fokus på mänsklighet och empati i samspel med affärsmässighet uppskattas av kunder som värderar den trygga och öppna miljö HumaNovas konsulter skapar. I takt med att forskning betonar vikten av psykologisk trygghet för kreativitet och innovation, har HumaNova blivit en pionjär inom medmänskligt ledarskap och personlig utveckling.

HumaNova Ledarskap fortsätter växa och är idag en ledande aktör inom ledarutveckling i Sverige. Vad är det som gör att just ni utvecklas och växer?

Det är en fråga vi själva ofta ställer oss och därmed frågar vi även våra kunder. En större kund med 15 000 anställda som präglas av en akademisk kultur svarade med några enkla ord – ”Ni är mänskliga, på något sätt!”

Jag tror det beror på att vi i grunden både är en konsultorganisation och ett utbildningsföretag. Vi har sedan 1996 utbildat terapeuter, coacher och organisationskonsulter och därmed är vi mycket väl förankrade i en integrativ, relationellt orienterad psykologiform som kallas Psykosyntes. Vårt relationella förhållningssätt och personliga bemötande i alla relationer har alltid haft ambitionen att präglas av mänsklighet, empati och värme.

Nu har tiden kommit i kapp för många organisationer då modern forskning om till exempel psykologisk trygghet, neurovetenskap och motivationsteori, visar att framgång, utveckling, kreativitet och innovation skapas i transparenta och medmänskliga grupper eller organisationer. Vilket då inte får förväxlas med konflikträdsla eller undvikande. Det finns ibland en omedvetenhet om hur mycket olika undvikande beteenden ställer till det och skapar otrygghet genom till exempel passivitet. Därav vikten att stå för en grundläggande respekt och empati i samspel med tydlighet och handlingskraft. Med andra ord att kunna balansera empatisk medvetenhet med vilja.

Vad gör ni på HumaNova som är annorlunda än andra konsultföretag?

Jag tror att en skillnad är att våra konsulter vågar vara sig själva fullt ut. Genom att själva vara medvetet transparenta och så att säga, gå före i relationell öppenhet, skapas ett klimat av öppenhet och ärlighet. Vi människor blir som bekant trygga av det. Därmed inte sagt att inte andra gör det, men det finns oftast inte någon bakomliggande rädsla hos våra konsulter. Har man till exempel gått någon av våra långa yrkesutbildningar, vilket de flesta konsulterna har, så har man varit med om att möta sina egna psykologiska utmaningar. Därmed finns det betydligt mindre att vara rädd för. Vi människor känner av vem och vad vi kan lita på, även om vi ofta inte kan sätta ord på vad det är som gör skillnaden. 

Hur hänger psykologisk trygghet och medmänsklighet samman med framgång?Man kan helt enkelt konstatera att psykologisk trygghet och medmänsklighet inte bara är mjuka värden – de är vetenskapligt grundade principer som har en direkt inverkan på organisationers utveckling och framgång. Det gäller teoretiskt redan från Maslows tid till moderna teorier som Psykologisk trygghet (Amy Edmondson), Emotionell intelligens (Daniel Goleman), Positiv psykologi (Martin Seligman), Motivationsteori (Deci & Ryan) och neurovetenskap genom till exempel kopplingar till vad inre relationell stress gör med oss människor.

Genom att medvetet skapa trygga och empatiska grupper och organisationer där människor vågar vara sig själva och utvecklas, kan ledare främja kreativitet och innovation som leder till riktiga resultat. Därmed inte sagt att det är lätt, men det är tveklöst värt strävan.

Kontakta ossFölj oss på LinkedIn

 

HumaNova Ledarskap

Vi vänder oss till företag och organisationer som tror på att personligt växande, hos såväl ledare som medarbetare, är en bidragande faktor till framgång. De utvecklingsprogram och skräddarsydda lösningar vi erbjuder bygger på samlad erfarenhet, beprövade metoder och kraftfulla verktyg. Flera är evidensbaserade och bygger på forskning – som exempelvis Utvecklande ledarskap och Strategiskt ledarskap vilka har förankring i Försvarshögskolans modeller. Eftersom inget företag är det andra likt skräddarsyr och anpassar vi våra utvecklingsinsatser och förändringsuppdrag efter de behov som finns snarare än går efter givna mallar. Hittills har närmare hundra olika företag och organisationer valt att utvecklas med hjälp av oss.

Ledningsgruppsutveckling med MTAM – från insikt till handling

I en snabbt föränderlig affärsvärld ställs organisationer inför allt större krav på effektivitet, strategiskt tänkande och samarbete. En välfungerande ledningsgrupp är nyckeln till att inte bara hantera dessa utmaningar, utan också att driva långsiktig framgång. På HumaNova Ledarskap använder vi oss av verktyget MTAM (Management Team Assessment Model) – ett kraftfullt verktyg som hjälper organisationer att utvärdera och utveckla sina ledningsgrupper.

Här delar våra seniora konsulter Carina Collinder och Carl-Anton Genberg med sig av sina insikter kring hur MTAM skapar tydliga förbättringar och driver utveckling för ledningsteam.

Vad är MTAM och varför har ni valt att arbeta med det?

Carina Collinder:

MTAM är ett webbaserat mätverktyg avsett för ledningsgrupper och styrelser och som är utvecklat utifrån forskning om ledningsgrupper. Det är ett ovärderligt verktyg när vi ska staka ut vägen för de insatser som den här specifika gruppen bäst behöver.

Med utgångspunkt i MTAM-rapporten blir det tydligt vilka delar gruppen behöver jobba vidare med för att bli en fullt ut välfungerande strategisk grupp.

Rapporten ger ett bra underlag för reflektion och dialog i ledningsgruppen kring vad som behöver göras för att ledningsgruppen skall bli ett fullt ut strategiskt och effektfullt ledningsteam med hög grad av samverkan och helhetssyn. Konsulten faciliterar och stödjer gruppen i detta arbete.

Hur anpassar ni utvecklingsinsatsen till olika ledningsgrupper?

Carl-Anton Genberg:

Varje ledningsgrupp är unik, och vi anpassar uppdraget efter resultatet från MTAM-rapporten. Genom att analysera resultaten från frågeformulär och reflektioner från gruppen kan vi avgöra deras mognadsnivå och strategiska inriktning. Denna flexibla process säkerställer att utvecklingen är meningsfull och målinriktad.

Vilka utmaningar ser ni med att implementera MTAM?

Carina Collinder:

I de flesta fall möts vi inte av utmaningar, då vi alltid startar upp med att säkra den psykologiska tryggheten i gruppen. Utmaningen skulle annars kunna bli att engagera alla gruppmedlemmar i processen och säkerställa att de är ärliga i sina självskattningar. Det krävs ett tryggt och öppet klimat där deltagarna känner sig bekväma med att dela sina reflektioner. Det är först då vi kan identifiera de verkliga utvecklingsområdena och arbeta effektivt med förbättringar.

Vilka utmaningar upplever ni att ledningsgrupper generellt har?

Carl-Anton och Carina:

Även om alla ledningsgrupper är unika, så känner många grupper igen sig i t.ex. att man är fast i operativa, kortsiktiga frågeställningar enskilda funktioner, som tar utrymme från hantering av strategiska, verksamhetsövergripande och komplexa frågor.

Det är inte ovanligt att medlemmarna bevakar sina egna områden på bekostnad av helheten. Individerna i gruppen känner ofta av det här, utan att kunna sätta fingret på vad det är som skaver. Gruppen upplever en stor lättnad när de med hjälp av en konsult kan identifiera och förstå vilka steg dom behöver ta, för att utvecklas till en fullt ut strategisk ledningsgrupp.

Kan ni ge exempel på konkreta förbättringar som MTAM har lett till?

Carl-Anton Genberg:

Absolut, vi har arbetat med organisationer där MTAM har varit avgörande för att upptäcka brister i kommunikationen och otydliga rollfördelningar i ledningsgruppen. När dessa utmaningar adresserades, kunde gruppen samordna sig bättre, vilket inte bara ledde till förbättrat samarbete, utan även till snabbare och mer genomtänkta beslut. Insatsen ledde till en mer sammanhållen, produktiv och effektfull ledningsgrupp, med lyckade resultat i utmanande förändringsprojekt.

Vad är den största skillnaden på MTAM och andra mätverktyg på marknaden?

Carl-Anton och Carina:

Det som skiljer MTAM från andra mätinstrument för grupper, är att frågorna i formuläret är specifikt utformade för att passa ledningsgrupper, alternativt styrelser. Rapporten ger på det sättet ett mer pricksäkert underlag för ledningsgruppens fortsatta utveckling.

MTAM-processen – Steg för steg mot framgång

MTAM-modellen bygger på en strukturerad process i fyra steg, där varje steg är noggrant utformat för att maximera gruppens utvecklingspotential:

Självskattning – Varje medlem i ledningsgruppen fyller i ett frågebatteri som mäter deras uppfattning om gruppens effektivitet, samarbete och strategiska förmåga.

Analys – Resultaten från självskattningen analyseras och presenteras för gruppen. Här framträder både styrkor och potentiella förbättringsområden, vilket ger en tydlig utgångspunkt för vidare utveckling.

Reflektion och Facilitering – Ledningsgruppen samlas för att reflektera över resultaten och skapa en gemensam förståelse för de utvecklingsbehov som identifierats. Därefter planeras konkreta åtgärder som syftar till att förbättra gruppens dynamik och prestation. En certifierad MTAM-konsult stödjer gruppen i att tolka resultaten och utforma en utvecklingsplan baserade på identifierade behov och mål. Faciliteringen syftar till att ledningsgruppen ska ta ägarskap över sin egen grupps utveckling.

Uppföljning–Ledningsgruppen arbetar aktivt med förbättringarna och följer kontinuerligt upp framstegen för att säkerställa att utvecklingen inte stannar av utan blir en naturlig del av det dagliga arbetet.

Utvecklingsprocessen omfattar tre mätningar, ofta över ett års tid, vilket skapar goda förutsättningar för att insatsen ska ge hållbara och effektfulla resultat.

MTAM är inte bara ett verktyg för kortsiktiga justeringar, utan hjälper också ledningsgrupper att utvecklas på längre sikt. Genom att fokusera på både gruppens mognadsnivå och deras strategiska arbete, kan man nå varaktiga resultat och bygga en ledningsgrupp som är rustad för framtida utmaningar.

För mer information om hur HumaNova kan stötta er ledningsgrupp med MTAM, kontakta våra seniora konsulter:

Carina Collinder: Senior Konsult, HumaNova Ledarskap

Carl-Anton Genberg: Senior Konsult, HumaNova Ledarskap

Med MTAM som verktyg kan ledningsgrupper inte bara identifiera sina styrkor och utmaningar, utan också skapa en tydlig väg framåt. HumaNova Ledarskap är här för att hjälpa er på resan mot ökad effektivitet, bättre samarbete och hållbar utveckling

Kontakta ossFölj oss på LinkedIn

 

HumaNova Ledarskap

Vi vänder oss till företag och organisationer som tror på att personligt växande, hos såväl ledare som medarbetare, är en bidragande faktor till framgång. De utvecklingsprogram och skräddarsydda lösningar vi erbjuder bygger på samlad erfarenhet, beprövade metoder och kraftfulla verktyg. Flera är evidensbaserade och bygger på forskning – som exempelvis Utvecklande ledarskap och Strategiskt ledarskap vilka har förankring i Försvarshögskolans modeller. Eftersom inget företag är det andra likt skräddarsyr och anpassar vi våra utvecklingsinsatser och förändringsuppdrag efter de behov som finns snarare än går efter givna mallar. Hittills har närmare hundra olika företag och organisationer valt att utvecklas med hjälp av oss.

Vet du inte vad du ska läsa?

Klicka på knappen för att få en slumpvald artikel presenterad för dig.