Ledarskapsbloggen

Visa

Tillbaka till naturen

2019-06-25

Tillbaka till naturen

Jag har den senaste tiden, av olika anledningar, tillbringat mycket tid i naturen. Det har varit olika sorters natur. Det har varit fjälltoppar där snön fortfarande ligger kvar fastän det snart är juni. Det har varit bland fjällbjörkar med ljusgröna skira musöron (nyutslagna blad). Det har varit i parker i Stockholms innerstad, det har varit längs vattnet på Skeppsbron och på en klippa vid västkusten.

Den minsta gemensamma nämnaren är slående. Med en fot i gräset, med oändliga vidder framför ögonen, med en varm klipphäll mot huden, med doften av hägg och syren – då kopplar min hjärna ned och av. Spontant. Utan att jag tänker på det.  Det är som att tankarna svävar lite lättare, som att rynkan i pannan blir lite grundare och som om problemen som just var stora känns som utmaningar som jag är redo att ta mig an.

Snart är det sommar. Sommarlov! Semester! Och eventuellt mer tid att ta sig ut i den natur som finns utanför fönstret.

Men vänta inte – gör det nu! Ta en paus. Sätt dig på en parkbänk. Ta en omväg förbi vattnet. En promenad längs elljusspåret. Cykla till jobbet i dag. Lägg dig i blåbärsriset. Titta ut genom fönstret på bussen i stället för ned i telefonen. Koppla ned. Koppla av. Om än bara för en stund. Du hinner.

Ann Ljusberg
Konceptansvarig Utvecklande Ledarskap

Läs fler bloggar här

Vad behöver du?

2019-05-28

Vad behöver du…?

Inom det Utvecklande Ledarskapet är en återkommande fråga ”Vad behöver du för att….?”, där man istället för att som chef försöka gissa sig till vad som blir bäst för just den medarbetaren, helt enkelt ställer frågan till den som vet svaret. Så klart med tillägg för givna ramar så som exempelvis ekonomi, arbetstid, mål etc. Detta är ett av flera sätt att bygga inre motivation hos medarbetarna. Att hitta deras driv och varför, att ge dem autonomi och en möjlighet att själv påverka sin situation.

Men du då?

Hur ofta ställer du frågan till dig själv?

Hur ofta frågar du dig själv – vad behöver jag för att fortsätta brinna i min chefsroll? Vad behöver jag för att ha energi nog att hantera den just nu turbulenta situationen? Vad behöver jag för att utöva riktigt bra ledarskap? Vad behöver jag för att känna inspiration och glädje?

Kanske ska du boka in ett utvecklingssamtal med dig själv? Ställa de där utmanande frågorna. Och ta dig tid att lyssna på svaret. Hitta din inre motivation. Ditt varför. Och hitta en riktning som du motiveras av i ditt ledarskap!

Ann Ljusberg
Konceptansvarig Utvecklande Ledarskap

Läs fler bloggar här

Vet du inte vad du ska läsa?

Klicka på knappen för att få en slumpvald artikel presenterad för dig.