Ledarskapsbloggen

Visa

Ditt bästa jag

2018-12-18

När är du ditt bästa jag på jobbet?

Vad är du extra stolt över på jobbet? Det är ett par av de första frågorna som medarbetarna får när vi introducerar Medarbetarskap i organisationen, där samtal används som ett ”verktyg”.

Professor Stefan Tengblads forskning visar på ett samband mellan graden av medarbetarnas engagemang och vad som gör en verksamhet livskraftig.

”Nöjdhet” är inte ett mått på att nå hög effektivitet, så det är inte ett eftersträvansvärt tillstånd om du har andra planer för din grupp.

Medarbetarskap syftar till att alla bär ett ansvar för verksamhetens utveckling och framgång och samtidigt att alla mår bra och känner arbetsglädje och engagemang att gå till arbetet.

Hur man blir den medarbetare som stöttar och hjälper sina kollegor att bli sitt bästa jag? Hur blir man den medarbetare som har kunskap om att vi tillsammans bidrar till den grupp som präglas av samarbete, tillit, engagemang och där man verkligen lyssnar på varandra. Det är inte bara chefens ansvar.

I dessa tider då det är dags att avsluta året och då längtan efter lite julledighet står högt på önskelistan så kan det vara extra stressigt att hinna slutföra och bli klar med allt som ska färdigställas.

Just då är det extra viktigt att påminna varandra om att sakta ner stegen i korridoren, andas, ta en kort paus, äta något, lyssna.

För även om vi är resultatfokuserade, målinriktade och har en stark vilja att nå framgång så stöds ett lugnare tempo av forskningen då ingen mår bra av ett för högt engagemang som i längden kan leda till ”autopilotbeteende”.

Är du nyfiken på att veta mer konkret hur du kan implementera Medarbetarskap i din verksamhet? Med verktyg som samtalsstruktur, profilverktyg, teamprofil så får du hjälp att börja integrera ett nytt ”mindset”.

Anette Högberg
Konceptansvarig Medarbetarskap

Läs fler bloggar här

Som en lussebulle

2018-12-12

Utvecklande Ledarskap och lussebullar

Så här i Luciatider känns det rimligt att koppla ihop Utvecklande Ledarskap med en lussebulle.

En av nycklarna i det Utvecklande Ledarskapet är att se varje medarbetare och att vara nyfiken på respektive individs behov. Det är sannolikt inte möjligt att hela tiden ha det perspektivet men om vi som ledare ändå bär med oss det i bakhuvudet så kommer det underlätta!

Och lika svårt som det är att avgöra om en lussebulle är god genom att bara titta på den, lika svårt är det att gissa vad våra medarbetare och medmänniskor behöver. För ofta försöker vi som ledare att gissa oss till individers och gruppens behov när det kraftfulla egentligen är att fråga!

”Inom givna ramar och med givna förutsättningar – vad behöver du för att lösa uppgiften?”

eller

”Vad behöver du för att kunna gå på julledighet med en lugn känsla?”

När medarbetaren får frågan och möjligheten att själv definiera sina behov så bygger vi inre motivation. Och med inre motivation kan vi människor prestera ”beyond expectations” och samtidigt känna hög arbetsglädje! Och det är just det som är ett Utvecklande Ledarskap! Att hitta människors inre motivation. Att få människor att brinna, att utvecklas och att leverera på topp!  Så att fråga efter behov är lika klokt som att ta ett stort bett av lussebullen! Först då får du veta om den var så där fluffig & saftig som den perfekta lussebullen kan vara. Först då får du veta vad som verkligen kan få dina medarbetare och medmänniskor att göra sitt absolut yttersta, dessutom med ett leende på läpparna. Att fråga efter behov är att utöva ett utvecklande ledarskap!

Och glöm sedan inte bort dig själv! Vad skapar din inre motivation? Vad behöver du? Vad får dig att brinna, utvecklas och prestera på topp?

Ann Ljusberg
Konceptansvarig Utvecklande Ledarskap

Läs fler bloggar här

Vet du inte vad du ska läsa?

Klicka på knappen för att få en slumpvald artikel presenterad för dig.