11 möjliga karriärvägar

Samtalsterapeut – 11 möjliga karriärvägar

Många som väljer att byta karriär och bli samtalsterapeut gör det för att komma bort från en stressig yrkesroll. De vill istället till en situation där de kan känna att de gör något med hjärtat och samtidigt får chansen att bli sin egen chef.

Anledningarna att utbilda sig till samtalsterapeut är många. Några vanliga skäl är att:

  • få arbeta med människor
  • få bidra till världen
  • göra något som känns meningsfullt

Men samtalsterapeut är inte bara ett meningsfullt yrke. De flesta upplever också själva utbildningen som väldigt givande. Du får arbeta med din egen utveckling samtidigt som du är på väg mot ett nytt yrke. Men vad händer efter utbildningen? Vilka typer av jobb kan du få? Och hur lätt är det att faktiskt försörja sig på ditt nya yrke?

Samtalsterapeuter finns där människor finns

Samtalsterapeuter finns överallt där företag, grupper och enskilda individer behöver stöd och utveckling. Generellt kan miljöerna delas in i två områden; frisk- och hälsovård samt personlig utveckling.

Här är några exempel på vad du kan arbeta med som samtalsterapeut:

  • terapimottagningar
  • skolor (som kuratorer)
  • ungdomsmottagningar
  • palliativ vård
  • socialtjänsten
  • hjälporganisationer
  • HR-avdelningar
  • företagshälsovården
  • rättsväsendet
  • kriminalvården
  • konsultorganisationer

Anställd eller egenföretagare

Som samtalsterapeut finns möjlighet att arbeta inom skola, myndighet, socialtjänsten och privata sektorn. En annan möjlighet är att starta en egen mottagning, själv eller tillsammans med andra.

Ett sätt att starta eget är att smyga igång den nya verksamheten samtidigt som du behåller din anställning. Det var precis vad Kerstin gjorde när hon bestämde sig för att sadla om till samtalsterapeut.

Kerstins resa kan du läsa om i artikeln Förändring och utveckling går hand i hand.

Ett annat sätt är att skapa ett nätverk och starta en mottagning tillsammans med andra som erbjuder samma eller kompletterande tjänster.

För Veronicas del var det en traumatisk förlossning som fick henne att gå tillbaka till psykologin efter att ha arbetat i mediebranschen många år. Idag är hon ägare och VD på en internationell samtalsmottagning.

Läs Veronicas historia i artikeln Bli den du är – en vändpunkt i livet.

Chansen att få jobb

Behovet av samtalsterapeuter ökar i takt med att problem som till exempel utbrändhet ökar.

Fler företag satsar på mental hälsa vid sidan av fysiskt välmående. Det har också blivit mindre stigmatiserande att gå till en terapeut, det är inte lika tabu som det tidigare varit.

För dig som siktar på en egen mottagning är förmågan att skaffa kunder avgörande. Därför är det bra om den utbildning du väljer inkluderar eget arbete med träningsklienter då många fortsätter med de klienter de haft under utbildningen när de startar sin egen verksamhet. Därmed kan en kundbas redan ha byggts.

En s k steg 1-utbildning ökar möjligheten att få jobb då den följer Socialstyrelsens normer för längd, innehåll och antal undervisningstimmar. Genomgången och godkänd utbildning ger titeln Diplomerad Samtalsterapeut.

Att ta steget

Även om möjligheterna är många för den som blir Diplomerad Samtalsterapeut kan det vara nervöst att ta första steget.

Här kan du läsa fler elevberättelser om hur Åsa, Kerstin och flera andra gjorde när de bestämde sig för att bli samtalsterapeuter.

Har du frågor som rör din specifika situation? Undrar du om yrket samtalsterapeut är något för dig just nu? I så fall finns våra studievägledare till hands. De hjälper dagligen personer att fatta beslut om sin personliga utveckling och karriärval.

För att ställa frågor till en av våra studievägledare klicka här.

Läs fler bloggar här