Förändringens kraft

Förändring och utveckling går hand i hand

– Tack vare min resa med HumaNova, kan jag förhålla mig till det svåra jag möter både hos mig själv och hos andra. Det finns alltid vägar till förändring och utveckling.

Det året Kerstin Bergenfjord mötte HumaNova, hade många yttre förändringar slagit ner i hennes liv. Hon hade separerat, en anhörig hade precis avlidit och hon hade råkat ut för en kännbar ekonomisk förlust.

– Där jag satt på tunnelbanan var jag öppen och mottaglig, och i det ögonblicket talade HumaNovas reklamaffisch till mig, ”Bli den du är”. Jag tänkte att här finns kanske den utveckling jag behöver för att ta hand om mig själv och förändras inifrån.

Samtidigt längtade Kerstin efter större utveckling på jobbet. Inte för att hon inte trivdes, utan för att hon ville komma djupare i sina samtal med patienter. Just då, kring 2008, jobbade hon som kurator på en vårdcentral.

– Okej, jag tar ett steg i taget, sa hon till sig själv och började första året på HumaNova.

Nu, 10 år senare, har Kerstin Bergenfjord diplomexamen till CoachSamtalsterapeutOrganisationskonsult samt Handledare. Hon erkänner villigt att hon återkommit gång på gång till HumaNova, för att fylla på och landa, förändras och utvecklas. Och den inre utvecklingen har alltid tagit henne ett steg till i vardagen och i arbetet.

– Jag har många års erfarenhet inom personal- och kompetensutveckling, arbetsinriktad rehabilitering, karriärvägledning samt stressforskning. Fem år som kurator inom primärvården gav mig ett vidgat perspektiv genom samarbetet med läkare, barnmorskor och fysioterapeuter. Sedan ett år tillbaka jobbar jag inom skolans värld, som gymnasiekurator med ungdomar.

Sitt eget företag, Bergenfjord Utveckling & Hälsa startade hon samtidigt som hon började på HumaNova, även om huvudinkomsten fortfarande kom från en fast tjänst.

Kerstin lyser upp och berättar om det nya: från januari 2019 ska hon släppa taget om tryggheten med att vara anställd och lägga all tid och energi på det egna företaget, som erbjuder samtalsterapi, coaching, handledning och tjänster inom HR.

– Det nätverk jag byggt upp genom åren tror jag kommer att bli ett bra stöd och bidra till intäkterna. Samtidigt vill jag inte jobba så mycket som jag gjort, utan hitta stunder av egen tid, ta hand om mig själv, göra sådant jag trivs med. Jag ser fram emot den friheten!

Kerstin talar varmt om den annorlunda studiemiljön på HumaNova, där alla sinnena aktiveras i inlärningen. Hon menar att de upplevelsebaserade övningarna förankrar studierna i hela kroppen, i hela systemet. Elevernas olika bakgrund och livserfarenheter skapar spännande möten som bidrar till att befästa kunskaperna.

– Men även de vackra lokalerna på Skeppsbron och utsikten från mot vattnet lyfter både kropp och själ. Så många gånger som jag promenerat där vid vattnet, till eller från lektionerna.

Fler elevberättelser

 

Två sanningar närmar sig varann, en kommer inifrån, en kommer utifrån, och där de möts har man en chans att få se sig själv.
-Tomas Tranströmer