Tillbaka till naturen

Tillbaka till naturen

Jag har den senaste tiden, av olika anledningar, tillbringat mycket tid i naturen. Det har varit olika sorters natur. Det har varit fjälltoppar där snön fortfarande ligger kvar fastän det snart är juni. Det har varit bland fjällbjörkar med ljusgröna skira musöron (nyutslagna blad). Det har varit i parker i Stockholms innerstad, det har varit längs vattnet på Skeppsbron och på en klippa vid västkusten.

Den minsta gemensamma nämnaren är slående. Med en fot i gräset, med oändliga vidder framför ögonen, med en varm klipphäll mot huden, med doften av hägg och syren – då kopplar min hjärna ned och av. Spontant. Utan att jag tänker på det.  Det är som att tankarna svävar lite lättare, som att rynkan i pannan blir lite grundare och som om problemen som just var stora känns som utmaningar som jag är redo att ta mig an.

Snart är det sommar. Sommarlov! Semester! Och eventuellt mer tid att ta sig ut i den natur som finns utanför fönstret.

Men vänta inte – gör det nu! Ta en paus. Sätt dig på en parkbänk. Ta en omväg förbi vattnet. En promenad längs elljusspåret. Cykla till jobbet i dag. Lägg dig i blåbärsriset. Titta ut genom fönstret på bussen i stället för ned i telefonen. Koppla ned. Koppla av. Om än bara för en stund. Du hinner.

Ann Ljusberg
Konceptansvarig Utvecklande Ledarskap

Läs fler bloggar här