Oändligt med förklaringsmodeller

Oändligt med förklaringsmodeller

När något är svårt att förklara finns ofta alldeles för många förklaringsmodeller. När det är enkelt finns det ofta en som dominerar. I psykologins värd finns nästan oändligt många modeller. Det hänger ihop med att vetenskapen ännu inte enkelt och entydigt kan förklara hur vi psykologiskt fungerar. Många känner sig dock kallade, som vill beskriva och förklara hur vi kan utvecklas eller hur vi lagar oss själva om vi går sönder.

Hundratals psykologiska förklaringsmodeller skulle kunna rabblas här – t ex psykodynamisk, psykoanalys, beteendevetenskap, analytisk psykologi, gestaltteori, psykosyntes, klientcentrerad, neuropsykologisk, NLP, interpersonell, relationell, systemisk, metakognitiv, humanistisk, kognitiv beteendeterapi och ACT. För att bara nämna några.

Så vad är då bra för just dig?

Favoritsvaret på den frågan kommer från Bruce Wampold. Svaret är: ”Ge var och en den förklaringsmodell den tror på. För om vi inte tror på det vi gör, kommer det inte bli bra resultat och dessutom får vi inte hjälp av det bästa vi har nämligen placeboeffekten.”

Så om du ska förklara dig själv eller lyssna på någon som försöker förklara för dig, välj att lyssna på en förklaringsmodell du verkligen tror på. Så att det verkligen blir sant för dig när du ska ge dig i kast med att arbeta med din egen utveckling. För i slutändan gör ofta bra terapeuter och coacher delvis samma sak när dom sitter i rummet med dig, en patient eller klient. Trots att förklaringsmodellerna varierar.

Och som tur är visar det sig att förklaringsmodellen och teorin egentligen inte har så stor betydelse som du kanske tror. Din egen motivation samt relationen till terapeuten eller coachen är betydligt viktigare.

Så kanske är en förklaringsmodell som passar dig i kombination med en coach eller terapeut som du litar på och känner dig hundra procent trygg med det som i slutändan ger dig vad du behöver för att växa som människa?

P.S. Här är en lista på förklaringsmodeller om du vill läsa mer om förklaringar: https://livily.se/terapiformer/

Läs fler bloggar härVåra utbildningar