Bli av med alla dina problem

Medarbetarskap
Medarbetarskap

Bli av med alla dina problem

Hoppas vi fångade dig med rubriken? Vill du verkligen bli av med alla dina problem. Då får du jobba hårt. Förmodligen så hårt så du stupar, åtminstone om problemen finns inuti dig själv. För ibland tänker vi att våra tankar eller känslor är ett problem, men är det så?

Att tänka ”antingen eller” problemfri eller problemfylld är exempel på så kallat linjärt tänkande. Jag är antingen sjuk eller frisk. Jag är antingen bra eller dålig. Jag har antingen rätt eller fel känslor. Jag får inte tänka så eller jag borde tänka annorlunda. Så där får jag inte vara, men så där är bra.

Det här tänkandet har de senaste åren blivit omodernt inom den ”nya” psykologin. Nu trängs traditionell KBT gradvis undan av cirkulärt tänkande psykologiformer baserade på ACT (Acceptande Commitment Theraphy), Psykosyntes, eller Mindfulness. Där det i stället handlar om att jobbiga och härliga känslor och tankar ständigt kommer och går. Det handlar nu överallt om ”både och” – jag är både lycklig och olycklig, både bra och dålig. Jag har alltid både så kallat härliga känslor och jobbiga känslor. Så är det att vara människa.

Så nu är det dags för oss att lära oss leva med våra känslor, att ta ut ett mentalt avstånd till det som sker inom oss.  Genom att bli en vänlig kompis till vårt vandrande ältande inre, så formar vi en ny slags relation till oss själva, till våra tankar och känslor. Där upplevelser kommer och går. Ibland jobbiga ibland mysiga. Inget är bättre eller sämre. Sånt är livet.

Lätt i teorin, en livsuppgift i verkliga livet.

Vill du träna tillsammans med oss startar snart utbildningen ”Bli den du är”eller kanske passar kursen i ”Självledarskap” dig bättre?

Läs fler bloggar härVåra utbildningar