Fyll på

Fyll på – i rätt mage?

En del av oss äter utan att efteråt känna oss mätta. Andra har sex utan att efteråt känna sig nöjda, lugna eller tillfredsställda. Några tjänar gott om pengar, men är ständigt oroliga för fattighuset.  Så dricker vi lite vin, men är ändå fortfarande olidligt törstiga. Så kanske pratar vi ibland lite extra mycket om oss själva, men känner oss ändå aldrig tillräckligt lyssnade på.

Eller när vi samtalar med någon, men känner att samtalet alltid tar slut för tidigt. Vi står kvar i dörröppningen och pratar om ingenting in i det sista. Oroliga att samtalet och kontakten skall ta slut. För kanske blir en del av mig ensam då.

Det är som om några av oss aldrig bli mätta. Som om alla våra försök att stilla mättnaden slukas i ett svart hål någonstans i magen. Aldrig tillräckligt tillfredsställda eller lugna. Den evigt hungriga oron arbetar ständigt på därinne. Trots alla våra ambitiösa försök att tillfredsställa behoven.

Hur mättar man en omättbar? Hur blir vi av med suget, som aldrig verkar går över. Så kanske handlar det om att vi mättar helt fel mage. Kanske har vi minst tre ”magar”. En individuell mage. Mina personliga behov av mat, värme, trygghet, framgång. Men även en andra mage, den relationella magen. Som behöver kontakt, vänner, partner, sex, empati, acceptans. Men även den tredje magen, själens och det storas mage eller alltets mage. Kalla det vad du vill.

En själens mage som behöver känna sammanhang, kontakt och meningsfullhet i relation till något större. Eller en mage som vill känna kontakt med livets, alltets eller naturens innersta, vad det nu är? Helt enkelt känna sig empatiskt förenad med något större i sig själv. Eller kring sig själv, om du så vill.

En tredje mage som ibland svälter mer än kroppen och känslorna, som behöver mer än föda, en vän eller partner. Men som även den sjunger sin längtans sång. En mage som vi ibland glömmer bort, och så mättar vi en annan istället!

För om vi hittar och mättar denna tredje mage får vi ofta lättare att uppleva mening, glädje, harmoni eller rent av möjligheten att uppleva att vi känner oss älskade helt utan anledning.  För det underliga med denna mage är att när den är mätt känner vi oss inte ensamma eller separerade. Utan älskade precis som vi är, befriade från villkor eller krav på förändring.

4 livsprinciperPersonlig utveckling