”Va? Jag? Medelålderskris?”
Om vi hör talas om en person i 50-årsåldern som går från att vara soffpotatis till att plötsligt börja lyfta skrot och köra sportbil brukar vi skämtsamt säga att hen lider av en medelålderskris. Men faktum är att de allra flesta av oss kan få en medelålderskris. Och det finns några saker vi kan göra åt den.
Många av oss kommer till en punkt där vi känner att livet har hunnit ikapp oss. Från att ha känt oss odödliga inser vi nu att livet har en ände. Vi ställer oss frågan om vi lever det liv vi vill leva. Om det här är allt. Vissa tar den här tiden med ro medan andra kan uppleva en omfattande inre kris som påverkar såväl privatliv som yrkesliv. De kan ha fått en medelålderskris.
Vad är medelålderskris?
Gör man ett Google-sök får man svaret: ”En upplevelse av livsrelaterad oro, nedstämdhet, uppgivenhet, rastlöshet eller ångest som kan uppstå i 40–60-årsåldern vid den tid då människan passerar hälften av sin beräknade livstid.”
Några av tecken på en medelålderskris är att du tappar intresset för de aktiviteter du brukar gilla, tillvaron känns meningslös och i extrema fall har du kanske självmordstankar. Det här är även typiska tecken på depression och att ignorera dem kan få allvarliga konsekvenser för din hälsa.
Vad kan man göra åt en medelålderskris?
Det finns främst fyra råd vi vill ge till dig som upplever att du har en medelålderskris.
- Prata med någon
Ensam är inte alltid stark. Anförtro dig åt någon du litar på, som t ex en vän, din partner, din doktor eller en terapeut.
Du kan också börja skriva dagbok. Det kan hjälpa dig att få syn på vilka tankar och känslor som återkommer. Det i sin tur kan hjälpa dig att få koll på vad som skapar oro och stress i ditt liv och därmed möjlighet att göra något åt det. - Omvärdera din situation
Vi har en tendens att titta tillbaka och tänka att allt var bättre förr. Oftast glömmer vi de utmaningar och svårigheter som vi hade då.
Försök att vända på det, se istället de bra saker som finns med att bli äldre. Som att du nu är klokare, tryggare och har mer erfarenhet än när du var ung. Skriv gärna ner det du är tacksam över. Vi lovar att det är en hel del. Och titta framåt. Använd rationellt tänkande för att utmana dina negativa tankar och fokusera på vad du mer önskar dig av livet, snarare än det du förlorat. - Granska ditt liv
Kanske är du besviken på livet just nu och tänker att du måste göra något drastiskt. Men innan du gör det råder vi dig att fundera över vad som fungerar och vad som inte fungerar i ditt liv.
Se den här tiden som en möjlighet att kalibrera din inre kompass. Tänk på de tillfällen då du har känt dig som gladast, nöjdast och mest tillfreds i ditt liv. Vilka var dina drivkrafter och värderingar då? Är de detsamma idag? Om inte, fundera på vad som är viktigt för dig i det här skedet i livet. - Sätt nya mål
De mål du en gång hade – gå en utbildning, bilda familj, klättra på karriärstegen – är förmodligen inte relevanta längre. Då är det dags att omvärdera vad du önskar få ut av livet och sätta upp nya mål med hjälp av de värderingar du just identifierat.
Kanske vill du starta ett rockband, tillbringa mer tid i skogen, byta yrkesbana helt eller skaffa dig fem nya vänner – det vet bara du. Målet är att du ska hitta nya vägar för att väcka lusten, motivationen och livsglädjen igen.