Dopaminfasta

HumaNova har haft ett författarsamtal med författaren, terapeuten och coachen Patrik Wincent. Här följer ett utdrag av samtalet som handlade om beroende och dopaminkickar.

 

Vilken makt har skärmen över hjärnan? Hur påverkar beroenden våra beteenden, vårt mående och våra relationer? I samband med utgivningen av sin femte bok Dopaminfasta var Patrik på ett samtal hos oss på HumaNova.

Patrik Wincent är samtalsterapeut, coach, författare och föreläsare med många års erfarenhet kring arbeten med missbruks- och beroendeproblematik. Han är en populär föreläsare inom ämnen som rör sig kring spelmissbruk, dataspel- och mobilmissbruk, internet och sociala medier. Patrik har studerat hur beroenden påverkar våra beteenden, vårt mående och våra relationer. Och han berättar hur han själv lyckats åstadkomma förändring.

Känner du dig stressad och ofokuserad och vill känna större lugn och mening? En viktig nyckel är signalsubstansen dopamin, som påverkar hjärnans belöningssystem. Det ger en skön känsla av välbehag när du klickar hem en ny tröja på nätet, vinner i poker eller får många lajks i sociala medier. Men för mycket av det goda skapar lätt en känsla av rastlöshet och tomhet. Kanske känns jobb, studier och sysslor oöverstigligt tråkiga och du har svårt att fokusera på det du verkligen vill göra?

I Dopaminfasta hjälper Patrik Wincent dig att balansera hjärnans belöningssystem. Du lär dig bryta dåliga vanor, prioritera smart och – det svåraste som finns – du lär dig att hatråkigt. Belöningen blir bättre minne, ökad närvaro och kreativitet.

Patrik Wincent har gjort en lång resa. Från att vara popstjärna med alkoholproblem till att bli en städad och nykter terapeut, författare till fem böcker och programledare för Lyxfällan på TV3. Han driver både Internetakuten och Dataspelsakuten, två företag som hjälper vuxna, ungdomar, föräldrar och pedagoger att förebygga och komma ur skärmarnas makt över hjärnan.

 

Fler FörfattarsamtalPrenumerera på vårt nyhetsbrev