C är cirkulärt

Är ditt liv cirkulärt eller linjärt?

Jorden är inte platt, den är rund.

Årstider kommer och går, relationer kommer och går, arbeten kommer och går, inre upplevelser kommer och går, känslor kommer och går … Ja, ni förstår. Kanske är det så att vi lever i en cirkulär värld. Inget och ingen är för evigt. Inte du, inte jag.

Tänk om våra liv ytterst handlar om att acceptera detta faktum och att vi därmed behöver lära oss att cirkulera. Att födas, leva och dö för att sedan återfödas? Nej, jag menar inte reinkarnera – det är en annan fråga. Utan att acceptera att vi psykologiskt dör och återföds om och om igen under en livstid.

Kan vi acceptera detta faktum blir våra kriser små dödsögonblick, och i och med det början på något nytt. En fas som vi ska igenom för att återfödas. Livskonstnärens utmaning blir då att möta varje förändring med acceptans, nyfikenhet och äkthet.

Det som hindrar oss från att växa som människor är att vi inte fullt ut vågar vara känslomässigt närvarande när livets kriser ska genomlevas. När vi undviker våra upplevelser binder vi oss själva psykologiskt. Vi låser fast oss med kommentarer som ”jag är inte arg” eller ”det spelar ingen roll”. Vad vi egentligen säger är: ”Så får mitt liv inte vara just nu”. Vi klamrar oss fast vid det gamla och tillåter inte våra känslor att flöda fritt, dvs. vi kommer inte vidare i den inre cirkelrörelsen. Vi vägrar bildligt talat hösten, och det blir då aldrig kallt nog för för att vår själ ska få vila ut. Och utan vinter ingen vår. Vi blir kvar i krisen, istället för att cirkulera igenom och komma ut på andra sidan. Livet blir antingen-eller, istället för både-och!

Efter vinter kommer vår, efter sorg kommer glädje. Med detta synsätt blir livet både-och, både glädje och sorg, både lycka och olycka. Det ena är en förutsättning för det andra. All strävan efter antingen-eller får oss att fastna.

Låt livet bli en nyfiken resa där något snart ska födas, bara jag klarar av att dö. Lev så i ständig förändring, i ständig rörelse

– det är att leva cirkulärt.

Cirkulärt
Icke-vetande, frågor utan svar
Enhet
Allt ingår i system
Både-och
Allt är i förändring
Allt är i rörelse

Linjärt
”Expert” vet och har svaren
Dualism
Självständiga fenomen
Antingen-eller
Bestående problem
Jag är som jag är

För fler bokstäver ur vårt alfabet, prenumerera på vår gratiskurs

Prenumerera härLäs fler bloggar här