Swift trust i dagsläget

Mer om ledarskap
Mer om ledarskap

Swift trust i dagsläget

Nu prövas vi alla, individer, grupper, organisationer, hela samhället och hela världen.

Mitt i allt då media bombarderar oss med den ena skrämmande nyheten efter den andra, så händer det bra grejer.

Människor hjälper varandra på ett sätt som man inte gjort tidigare, permitterade flygvärdinnor snabbutbildas för att avlasta vårdpersonal så att de kan göra det som de är bäst på, restauranger med ”fine dining” börjar med take away, hotell erbjuder sina tomma rum att hyras per månad o.s.v.

För ett tag sedan hade vi ett gäng rektorer på ledarutbildning, precis då regeringen beslutade att gymnasier och högskolor skulle stänga. Rektorerna var grymt imponerade av att deras medarbetare på en förmiddag ställde om från klassrum till digital undervisning.

Tidigare har vi i Ledarskapsbloggen skrivit om Swift trust.

Det som är signifikant för team där man sett att swift trust uppstår, är att man har samma tankemodell över vad som ska åstadkommas, rollerna är mycket tydliga, medlemmarna har olika kompetens, är väl ansedda för sin kompetens och man har full tillit till att var och en har rätt kompetens och gör rätt saker.

I ovan beskrivna situationer kan man nog med säkerhet säga att swift trust har uppstått. Människor går in med tillit redan från början och agerar som om tillit redan finns. På en individuell nivå vågar man tro på att teamet kan hantera sårbarhet och förväntningar på varandra. Det finns inte tid för rollsökning och konflikter. Man litar på att var och en gör sitt allra bästa.

Samtidigt är det särskilt viktigt för dig som är chef och ledare att behålla lugnet i en extraordinär situation som denna, för att skapa förutsättningar för dina medarbetare att i sin tur behålla lugnet och hitta nya lösningar och omställning till en helt ny situation.

Historien berättar att när båtflyktingar flydde över havet, så räckte det med att en person i båten behöll lugnet för att det skulle sprida sig och alla satt stilla i båten, vilket var avgörande för att klara sig. Tänk om vi alla kan försöka att vara just den personen i båten vi sitter i just nu.

Det är i kriser vi prövas och vi blir tvungna att lära nytt. Så mycket gott kommer förmodligen att komma ut av den här situationen.

Läs fler bloggar härFölj oss på LinkedIn