Som en lussebulle

Utvecklande Ledarskap och lussebullar

Så här i Luciatider känns det rimligt att koppla ihop Utvecklande Ledarskap med en lussebulle.

En av nycklarna i det Utvecklande Ledarskapet är att se varje medarbetare och att vara nyfiken på respektive individs behov. Det är sannolikt inte möjligt att hela tiden ha det perspektivet men om vi som ledare ändå bär med oss det i bakhuvudet så kommer det underlätta!

Och lika svårt som det är att avgöra om en lussebulle är god genom att bara titta på den, lika svårt är det att gissa vad våra medarbetare och medmänniskor behöver. För ofta försöker vi som ledare att gissa oss till individers och gruppens behov när det kraftfulla egentligen är att fråga!

”Inom givna ramar och med givna förutsättningar – vad behöver du för att lösa uppgiften?”

eller

”Vad behöver du för att kunna gå på julledighet med en lugn känsla?”

När medarbetaren får frågan och möjligheten att själv definiera sina behov så bygger vi inre motivation. Och med inre motivation kan vi människor prestera ”beyond expectations” och samtidigt känna hög arbetsglädje! Och det är just det som är ett Utvecklande Ledarskap! Att hitta människors inre motivation. Att få människor att brinna, att utvecklas och att leverera på topp!  Så att fråga efter behov är lika klokt som att ta ett stort bett av lussebullen! Först då får du veta om den var så där fluffig & saftig som den perfekta lussebullen kan vara. Först då får du veta vad som verkligen kan få dina medarbetare och medmänniskor att göra sitt absolut yttersta, dessutom med ett leende på läpparna. Att fråga efter behov är att utöva ett utvecklande ledarskap!

Och glöm sedan inte bort dig själv! Vad skapar din inre motivation? Vad behöver du? Vad får dig att brinna, utvecklas och prestera på topp?

Ann Ljusberg
Konceptansvarig Utvecklande Ledarskap

Läs fler bloggar här