Självledarskap på en minut!

Självledarskap på en minut!

Att mindfulness har positiva hälsoeffekter som påverkar såväl välbefinnande som prestationsförmåga har undgått få. Studier visar att produktionen av stresshormonet kortisol och känslan av ångest och trötthet minskar när vi inkluderar mindfulnessövningar i våra dagliga rutiner. Vi blir smartare på jobbet och vår förmåga att hitta bättre balans mellan arbete och fritid ökar. Ändå är det så svårt att komma igång.

När jag undervisar i Mindfulness och Självledarskap i företag och organisationer möts jag ibland av chefer med övertygelsen att ”… mindfulness bara är en aktivitet till bland allt det andra som mina redan hårt belastade medarbetare ska göra. Jag vill inte lägga på dem mer”.

Jag tänker att attityden å ena sidan är både förståelig och omtänksam, men att den å andra sidan bygger på en missuppfattning.

För handen på hjärtat, tar det längre tid att ta tre medvetna andetag än tre omedvetna? Handlar det inte mer om att vi inte kommer ihåg, snarare än att vi inte har tid? Eftersom både effektivitets- och hälsoeffekterna är så stora, kommer här några snabba tips för att just komma ihåg. Nyckeln är att inkludera övningarna i dina vardagliga rutiner. I amerikanska mindfulnesskretsar pratar man om ”attachments”, d v s ”bilagor” till vardagsrutinerna.

Här är fyra snabba mindfulness-aktiviteter som du enkelt kan integrera i ditt dagliga liv:

 1. En minuts meditation – t ex innan du öppnar datorn när du kommer till kontoret på morgonen

  Blunda och andas långsamt in och ut. Lägg märket till hur ditt bröst reser sig och sjunker ihop i takt med dina andetag. När tankar dyker upp i ditt huvud, bara lägg märke till dem, släpp dem, och för sedan tillbaka din uppmärksamhet till din andning.

 2. Aktivt lyssnande – t ex vid dagens första möte

  Våra tankar vandrar under samtal. I stället för att formulera ditt svar medan din kollega fortfarande pratar, töm ditt sinne och lyssna verkligen på vad hen säger. Försök att inte tänka på din att-göra-lista, dina planer för kvällen eller vad som hände igår. Försök att helt enkelt vara i ögonblicket. Aktivt lyssnande hjälper dig både med att ta in information och att förbättra relationen med dina kollegor.

 3. Stanna i ögonblicket – t ex när du tar en fikapaus

  Välj en sak som du använder dagligen, t ex vattenkokaren i köket på jobbet. Låt föremålet bli din kontaktpunkt för ett ögonblick av mindfulness. Tänk på hur den känns att lyfta, hur den låter, hur den fungerar och vad du använder den till. Tänk till exempel på hur fantastiskt det är att en vattenkokare kan koka vatten på några minuter och hur lyckligt lottad du är som har tillgång till rent vatten och el.

 4. Observationsleken – t ex innan du lämnar din arbetsplats för dagen

  Välj ett objekt i närheten, en penna, datorns mus eller en anteckningsbok, och fokusera verkligen på föremålet i en minut. Låtsas att du ser det för första gången. Var uppmärksam på dess form, struktur och konstruktion. Detta kan hjälpa dig att rensa ditt sinne och förbereda för skiftet mellan ”jobbmode” och ”privatmode”.

Lycka till!
Vill du veta mer om hur din organisation kan utvecklas med Självledarskap och emotionell intelligens, läs mer om Självledarskap här.

Lotta Jarnesjö
Konceptansvarig Självledarskap

Läs fler bloggar härFölj oss gärna på LinkedIn