Varning för svar

Frågor leder framåt

Tänk vad många val vi gör varje dag, fattade utifrån tron om att vi vet. Tänk hur många gånger människor som tycker sig vara intelligenta faktiskt tror att deras beslut är rationella och logiska. Tänk hur sinnets förenklingar får oss att tro på våra egna rationella svar.

Människor som har svar är ofta betydligt osäkrare och farligare än de som ställer frågor. Den som frågar söker fortfarande kunskap, den som frågar är fortfarande på väg mot något nytt. Frågor är utveckling.

Men den som har svar har stannat upp, har nått fram och lever ofta i tron om att de äger sanningen. Ett slut på nyfikenhet och utveckling. En landningsbana för trygghetssökande själar.

Är det något jag blir rädd för är det människor som inte vågar släppa svaren. Falla pladask ner på marken. Människor som tror på sina egna förenklingar. Och som inte vågar erkänna sin egen grundläggande okunskap. Människor som inte vågar svara ”jag vet inte” och ändå ta beslut. För välja behöver vi, även utan enkla sanningar som falskt säkerhetsbälte.

Så vill du fortsätta fråga dig själv frågor, frågor som leder till nya frågor, frågor som leder dig framåt utan förenklade lösningar?

Läs fler bloggar härPersonlig utveckling