Se upp för godhetsfällan

Se upp för godhetsfällan

Är du en god människa? Står du på den rätta sidan, tar hand om, värnar, bidrar och gör det rätta? Då får du akta dig så du inte hamnat i godhetsfällan. Många före dig har alldeles för sent orkat medvetandegöra komplexiteten i verkligheten och snubblat till, för att för evigt fastna med foten i godhetsfällan.

Visst vill vi vara goda, vi vill bidra till andras utveckling och få människor att ”må bra”. Det är ju det vi är till för. Men bakom godheten lurar den komplexa verkligheten, där den godtrogne lätt går vilse.

Det som vi tror är godhet kan visa sig vara vårt eget behov av att var lite bättre, mer inkluderande och mer altruistiska än andra. Snällheten är ibland granne med dumheten. Ibland behövs helt enkelt tuff kärlek. Empati som orkar och vågar se den komplexa verkligheten. Vem var egentligen offer och vem var förövare. När har offret skuld och/eller ansvar? När är offret bara ett offer?

Verkligheten är aldrig svartvit. Inte ens gråskalor räcker. Verkligheten är oändligt färgrik och därför behövs alla tankar, känslor och all intuition fullt ut. Så gör jobbet och upplev många tankar samtidigt.

Verkligheten är helt enkelt både och. Du behöver leva med osäkerheten om vad som i slutändan är gott. Men vi kan ändå alltid anstränga oss för att göra det som vi i slutändan uppfattar är rätt. Kanske är det just det som är att vara god, att anstränga sig att tänka både och – så att inte lättjan vinner.

Följ oss på sociala medier