Onormalt normal?

Är du onormalt normal?

Låt oss prata om Normosis.

Är du en person som gärna anses normal, som vill vara normal. Den som följer sociala normer och som beter sig helt normalt i alla lägen. Inte undra på att du är stressad och kanske olycklig.

Normosis är ett begrepp inom filosofin som hänvisar till sociala normer, där övertygelser och värden följer det ”normala” och som kan orsaka lidande. Individer som är helt överens med normaliteten och vad som förväntas socialt, blir ibland lätt olyckliga, sjuka eller dör för tidigt.

Så se upp! Du kanske inte lever ut din egen individualitet, din inre visdom och sanning? Frågar du alltid andra vad som är rätt, ber du ständigt vänner eller andra om råd? Försöker du passa in och få godkänt av alla andra?

Kanske behöver du då ständigt påminna dig om hur onormalt mycket som tidigare var normalt är idag. Tänk om du varit normal för 100-tals år sedan, då hade du kanske…

  • Sålt slavar
  • Slagit ihjäl motståndare inför publik
  • Tagit en båt och åkt iväg för att plundra en by
  • Bränt någon på bål
  • Bestämt vem som ska gifta sig med vem i din familj

Normaliteten är under ständig förändring och om du inte gör dig själv medveten kan du åka med av bara farten. Då kan du verkligen missa chansen att leva ditt alldeles egna liv. Eller riskerar du till och med att få diagnosen ”normopat”.

Gör något onormalt idag!

Hösthälsning från HumaNova

Läs fler bloggar härVåra utbildningar