Rosenmetoden hjälpte mig hitta in i kroppen

Rosenmetoden hjälpte mig hitta in i kroppen

När jag hittade Rosenmetoden hade jag precis återhämtat mig efter en fotledstransplantation. Jag var drygt 40 år och hade i princip i hela mitt vuxna liv levt med smärtor efter en MC-olycka i ungdomen.

Jag var jättebra på att kämpa och leva med smärta. Jag bet ihop och körde på. Jag lyssnade verkligen inte på kroppens signaler. Stupade i säng och var förhoppningsvis inte allt för slutkörd morgonen efter, men sällan utvilad. Vila gjorde jag bara när min energi var helt slut, även reservtanken skulle då vara tömd. Det var verkligen huvudet som styrde.

Omedvetet snedbelastade jag kroppen för att klara av att gå på min onda fot och hade därför ont i resten av kroppen. Värken försökte jag hantera med hjälp av bl a yoga. Jag älskar yoga som träningsform. Det finns många olika typer och att låta dagsformen styra passar mig. Innan jag upptäckte Rosenmetoden tyckte jag att min yogaandning var väldigt bra. Jag var verkligen bra på att andas, kontrollerat. Så bra att jag använde mig av den hela tiden och då kunde jag koppla bort smärtan. Jag var inte medveten om att jag samtidigt kopplade bort kroppen. Jag var en huvudfoting!

Fotledstransplantationen fick mig att stanna upp och jag började söka efter något mer… På en Introduktionskurs i Rosenmetoden fick jag en demonstrationsbehandling av en lärare. Jag kände inte så mycket i kroppen, jag var ganska avstängd, men jag fick en fråga om mina ärr på benen. Jag tänkte att det var ju själva den, att den där olyckan skulle följa mig även dit. Jag var ju färdig med den för länge sedan. Men det hände någonting där på bänken. Jag behövde inte berätta något om olyckan, men jag fick en smak av narkos i munnen. Så märkligt! Bänken jag låg på kändes väldigt hård, smal och kall. Som ett operationsbord. Jag sa inget men låg kvar och lät behandlingen fortsätta. Mot slutet hade jag flutit bort i tanken och bänken kändes varm och mjuk. Den kändes mer som en hängmatta. Trygg och ombonad. Jag var förundrad, det var ju samma bänk hela tiden, men min kropp uppfattade den så totalt olika. Var det kanske något som hänt i min kropp?

Den där avspända, lugna och trygga känslan i kroppen ville jag tillbaka till. Jag bokade in mig på nästa Intensivkurs och sedan har jag fortsatt.

Genom Rosenmetoden har jag lärt mig och blivit medveten om vad kroppen säger och med terapeutens inkännande händers hjälp släppt både kroppsspänningar och även bearbetat gamla minnen som hör ihop med spänningen. Ibland direkt i behandlingen och andra gånger efteråt.

Ett annat exempel är hur jag gick på främre delen av mina fötter – liksom lite framåtlutad med kroppens tyngdpunkt lite för långt fram. Jag var helt övertygad om att jag gick så för att jag var begränsad i mina stela leder. I en behandling kom jag i kontakt med en stark rädsla för att ramla. En rädsla som jag inte tänkt på på många år, knappt ens var medveten om när det hände för fokus låg på att hålla balansen och gå framåt. Efter behandlingen vågade jag mjukna ännu mer i lederna, jag behövde ju inte vara rädd för att ramla nu. Jag kunde sjunka ner på hälarna och hitta tyngdpunkten längre bak i kroppen. Det var läskigt, så många år av invand hållning som skulle släppas. Jag kände hur kroppen rättade in sig och rätade upp sig. Från fotled, upp genom knä och bäcken, vidare genom ryggraden, hur axlarna kunde slappna av och nacken fick avlastning. Andningen mjuknade. Hela jag pustade ut och fick ett helt nytt utgångsläge. Så mycket kraft som gått åt att hålla denna spänning!

Detta är bara ett exempel av många som jag upplevt. Genom Rosenmetoden har jag kommit in i min kropp och närmre mig själv.

Karin Mickelsson, Rosenterapeut

Rosenmetoden är en avspännings- och beröringsmetod som hjälper dig att slappna av och komma i kontakt med din kropp och dig själv. Under behandlingen ligger du bekvämt på en massagebänk och rosenterapeuten går in och möter dina muskelspänningar med lyhörda, lyssnande händer. Du som ligger på bänken lyssnar in i din kropp och terapeuten lyssnar utifrån med sina händer och sin närvaro. Tillsammans blir ni vittnen till den historia som kroppen inte tidigare har kunnat eller fått berätta. Under behandlingen får spänningar en möjlighet att släppa och det som tidigare har varit omedvetet kan få komma upp till ytan. Detta ger en ny medvetenhet och kontakt med din kropp och dina känslor.

Introduktionskurs rosenmetodenPrenumerera på vårt nyhetsbrev