Relationsstress

Relationsstress

Är du relationsstressad? Om du svarar ’nej’ kanske vi kan få dig att tänka till. De flesta kopplar ihop sin stress med jobbet, livspusslet, maten eller något annat som har med en själv att göra. Men faktum är att våra relationer och sociala sammanhang ofta är en grundfaktor i stressen.

Låt oss förenkla och tänka oss att det finns två relationstyper, ensam och tillsammans.

Den som vi kallar ensam stressas när hen känner sig ofri, kvävd eller invaderad när andra hela tiden är för nära eller för intensivt krävande. Att inte få eget utrymmer och egen tid skapar en enorm stress. Behovet är helt enkelt att få vara ”ensam”, få vara ”ifred”, ha ”space”. Detta att vara tillsammans tar energi och när det blir för mycket skapas inre stress.

Den andra typen som vi kallar tillsammans behöver däremot massor av tvåsamhet. När andra inte vill umgås, vara nära, göra massor av härliga saker tillsammans känner hen sig direkt avvisad, misslyckad och kanske säker på att hen inte är omtyckt. Där uppkommer relationsstressen för tillsammanstypen. Livet känns uttråkande och meningslöst när man är själv.

Så när skaver det i dina relationsupplevelser? Vad är din ömma tå? Att bli avvisad, att inte få vara med, att inte uppleva att du har kontakt? Vill du liksom aldrig avsluta möten, samtal, relationer av rädsla för ensamhet? Eller handlar det om hotande närhet, känslor av att kvävas i en relation eller att känna sig ständigt uppäten av andras behov?

Så kanske är det relationsstressen som egentligen ligger bakom en del ätande, drickande och överarbetande? I så fall, lär känna dig själv.

Läs fler bloggar härVåra utbildningar