Gamla sanningar

..och nya förklaringar

Läser just nu Daniel J. Siegel´s bok Mindsight. Det som slår mig är hur alla teorier ständigt uppdateras. Hur vi människor brottas med att förklara hur allt hänger ihop. Vi beskriver verkligheten utifrån ständigt nya perspektiv när vi vill beskriva vad självutveckling är.

Siegel är en av världens nu ledande forskare inom interpersonell neurobiologi. Det vill säga hur hjärnan påverkas av våra mellanmänskliga relationer. Idag är det ju självklart att hjärnan ständigt förändras. Siegel skriver om hur vi formar hjärnan som med en skalpell, genom att se inåt i vårt inre sinne. Det saknas som bekant ett bra svenskt ord för engelskans ord ”mind”. Ofta används ordet ’sinne’, som då inte skall förväxlas med våra fem utåtriktade sinnen.

Efter ca 150 sidor text om hjärnforskning, kommer vi till den för oss mest intressanta frågan. Hur gör du och jag i vardagen för att få vår hjärna att frodas och må bra? Hur tränar vi hjärnan och själen?

Kanske hade jag hoppats på mirakel, en genväg till det mentala och själsliga paradiset. Men svaret på frågan ”hur gör vi då?” är i boken samma svar som vi fått i tusentals år. Träna på att bli medveten om din medvetenhet, bli uppmärksam på dina intentioner, ät nyttigt och sköt din kropp. Observera dig själv och acceptera dig som du är. Skilj på dina upplevelser och den som upplever. Ta inte dina upplevelser för allvarligt! Var öppen och icke värderande osv. Så för att få svar på frågan ”hur gör vi?” vänder sig världens ledande hjärnforskare till de gamla visdomstraditionernas metoder – meditation, visualiseringar, desidentifiering, fokusering, självempati och självreflektion – dvs gamla bekanta metoder inom t ex psykosyntes.

Så kanske kan vi nu lova dig en ny hjärna på köpet, när du är elev på HumaNova. Troligtvis skulle Konsumentverket inte gilla den formuleringen. Men enligt Daniel J. Siegel är det en del av det vi kan kalla sanning.

Mer om Daniel J Siegel och Mindsight hittar du här

Läs fler bloggar härPersonlig utveckling