Hur lagar du världen?

Hur lagar du världen?

Vad är egentligen meningen med livet.  Denna enkla fråga fick nytt ljus när jag första gången hörde det klatschiga begreppet ”laga värden”. Alla vill vi nog innerst inne laga vår värld. För våra liv är ju inte skapta för perfektion just nu varken för mig, dig eller för någon annan. Alla och allt har repor, skråmor och sår såväl på insidan som utsidan. Inget är så bra att det inte kan bli bättre.

Så nog är det så att alla försöker vi laga vår värld. Bli hela och uppleva den eviga harmonin. Många av oss vill också laga våra nära och käras värld, vi vill helt enkelt att andra skall ”må bra” och vi försöker ta hand om det som är trasigt hos dem. Vi försöker ständigt vara reparatörer i andras värld. Så finns det dessutom några som försöker laga hela världen. Sträcker sig ut och lägger sin helande hand över oss alla.

Det här är ju något som redan Maslow beskrev, att det är allmänmänskligt med så kallade transcendenta behov, dvs vi har helt enkelt behov av att ”laga världen” just för vi själva faktiskt mår bra av det. Vi hjälper helt enkelt oss själva genom att laga världen.

Så hur lagar du världen och vad är din värld? Är det den lilla egna inre världen eller den sociala relationsvärlden. Eller är din värld de inre helheternas värld? Eller din värld kanske är allt – hela världen med universums yttersta gräns och allt därtill.

Så kanske strävar vi alla, på olika sätt, efter en mer fixad helhet, en perfekt harmonisk värd där allt är läkt och helt. Detta fast vi innerst inne vet vi att det aldrig blir helt perfekt. Men något meningslösare än att sluta sträva mot den perfekt lagade världen är nog svårt att tänka sig.

Så därför fortsätter vi laga livet, det är meningsfullt.

Läs fler bloggar härVåra utbildningar