Förväntningarnas fiende nr 1

Våra egna förväntningar

Tänk om vi kunde upptäcka våra egna förväntningar. Då vore hela problemet löst. Vi skulle då helt plötsligt uppleva världen klart och fritt. Vi skulle vara totalt fria i vårt inre och i vårt agerande. Våra upplevelser skulle vara som klara soliga sommarmorgnar.

Eller? Tänker du att du inte har förväntningar, förväntningar som styr allt du upplever. Som färgar ditt liv varenda sekund. Som, innan du hinner tänka, sorterar in det som sker i gamla mentala lådor. Bekanta och förvrängda av historien vindslag. Då måste jag göra dig besviken. Du är lurad av dig själv. Inte bara enligt Freud utan även enligt modern neuropsykologi (t ex ”Incognito” av författaren David Eagleman). Dina förväntningar styr vad du ser. Så är det bara. Så du kan helt enkelt inte lita på dina förnimmelser. Bara för att du tror något är sant, betyder det inte att det är sant!

Så vad kan vi göra åt denna kanske svårsmälta sanning. Kanske är det viktigaste jobbet för vårt medvetna ’jag’ att fokusera på vad som skall sparas i framtidens omedvetna, i hjärnans osynliga byrålådor. Att sätta mål för vårt medvetna är motorvägen in i den framtid vi själva väljer.  En framtid som först alltid kräver en total rekonstruktion av våra förväntningar.

Läs fler bloggar härPersonlig utveckling