En liten flicka

En liten flicka

Vi läser ofta om människor som lyckas nå sina mål, blir kända, snygga, berömda, ekonomiskt oberoende eller vinner guldmedaljer. Samtidigt vittnar många av dem om en press, ångest, låg självkänsla, höga prestationskrav och till och med självmordstankar. Flera drabbas av psykisk ohälsa och depressioner. Trots VM- eller OS medaljer. Trots megahits på Spotify. Trots miljoner på banken.

Vad är det som driver människor i dessa miljöer egentligen?

Glädje, lust, passion och meningsfullhet? Ja i flera fall säkert så men kan det vara som så att drivkrafter såsom skam, en längtan av att få finnas till, bli accepterad, hitta ett sammanhang, en familj och få kärlek är starkare? Hat, hämnd och stridslystnad för att visa sin mamma, pappa eller syskon, lärare, chef eller tränaren som inte tog ut mig till laget, att jag finns och räcker till. Starka drivkrafter för att ta sig in i elitens finrum. Många av dessa människor bär på obearbetade trauman som styr personen senare i karriären och som gör det svårare till en hållbart liv och hälsa. Kan det vara så att de genuina mänskliga behoven och obearbetade trauman inte får plats i ett tunnelseende av prestation och framgångssträvan?

Så var det för mig i min karriär som elitidrottare. Jag har 139 landskamper och 3 SM-guld samt en elitidrottskarriär i basket på 18 år bakom mig.

För mig blev utbildningen på HumaNova avgörande för hur mitt liv kom att förändras och en viktig del i min resa till att bli mig själv. Det började med att jag såg jag en annons från HumaNova som talade till mig. Till min strävan och längtan efter en annan livsstrategi och helhet i mitt liv. Efter en lång elitidrottskarriär på 18 år var min personliga resa redan påbörjad och nu ville jag få mer kunskap och även kunna stötta andra människor.

Under första året på HumaNova fick jag möta ”lilla Anne-Lee” och det var det som gjorde skillnad på riktigt. Att få göra det tillsammans med andra i en trygg miljö skapade en grund och plattform i mig själv som jag inte haft förut. Den grunden har fört mig hela vägen till att driva eget aktiebolag som konsult och coacha, medla samt handleda inom att skapa sunda arbetsmiljöer, konflikthantering och medling.

Som en del i processen under mina tre år på skolan började texten till min bok ”En liten flicka i en Idrottsstjärnas kropp” växa fram. Flera år senare har jag nu fått möjlighet att publicera den.

__________________________________________________________________________________

I vår nya samtalsserie ”HumaNova möter…” får vi träffa samtalsterapeuten, författaren och fd idrottsstjärnan Anne-Lee Mellström – i ett samtal om att möta sitt inre barn. Vi får följa hennes personliga kamp och resa till att bli en hel människa. Det blir ett känslosamt och personligt möte.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev