Hur nära är nära nog?

Hur nära är nära nog?

Vill du alltid vara nära, eller vill du i stort sett aldrig vara riktigt nära? För då känns det ensamt. Kanske vill du vara nära men det låser sig när det närmar sig. Eller kanske vill du ha mer eget utrymme. Du behöver luft och få ditt alldeles egna utrymme.

Det finns några klassiska psykologiska dimensioner att hålla reda på i livet. Dels vad det gäller dig själv och dels vad det gäller din partner. Det kan handla om kontroll, tillhörighet, misstro osv. Men kanske hör behov av närhet eller distans till våra nära och kära till en av de viktigaste dimensionerna när vi skall förstå hur vi mår just nu och hur vi kan utvecklas framåt.

Tänk dig att du står på en linje och föreställ dig att du i ena änden av linjen är otroligt nära din partner hela tiden. Ni gör allt tillsammans. Tränar, jobbar, går upp, går och lägger er. Ni är i stort sett ett. Hur känns det?

I andra ändan av linjen ses ni nästa aldrig, var och en sköter sitt går och lägger sig när man blir trött, går upp själv och går till jobbet. Var och en har sina fritidsaktiviteter men ni bor under samma tak.

Förställ dig nu att du går på en linje från ena ytterligheten till andra. Hur känns det? Var trivs du bäst. Hur nära är nära nog? Hur mycket eget utrymme eller egen tid behöver du för att må bra?

Att förstå hur vi reagerar på närhet eller på ensamhet gör livet lättare. I slutänden vill vi kunna bägge delarna om vi lever tillsammans med någon. Livet innebär att vi behöver varandra men även att vi kan stå på egna ben. Att vi helt enkelt klarar av att vara psykologiskt flexibla gör livet lättare och enklare att leva. Det är såklart svårt att tvinga in någon i vår egen livsmall. Så utveckla din självkännedom i dina relationer till dem du älskar. Livet bli härligare att leva då.

Lycka till med denna svåra konst.

Läs mer om personlig utvecklingGuiden: 4 livsprinciper