Meningslös förklaring eller meningsfulla upplevelser

Växer vi av förklaringar eller av att utforska och uppleva oss själva?

En grundläggande skillnad i synsätt finns mellan de som tror att vi växer av förklaringar och de som tror att vi växer av att utforska och uppleva oss själva. Låt oss hårdra det lite.

Den förklarande falangen vet genom evidensbaserad forskning att det finns vissa typer av fel på vissa människor. Dessa fel kan beskrivas i teorier och modeller. Så kan vi sedan stoppa in olika individer i olika fack, som förklarar vad det är för fel, och beskriver vad individen behöver. Förklararna berättar gärna för klienterna vad de behöver och hur det har blivit så utifrån deras svåra historia.

Den utforskande falangen vet ingenting, men är övertygade om att alla har inneboende resurser och på en naturlig väg växer och utvecklas. Dessa resurser behöver bara utforskas och upplevas av individen, för att individen själv skall hitta vidare i sitt liv. Bara klienten vet. Utforskarna ställer klienten massor med frågor och skapar upplevelser som hjälper var och en att utforska sin historia och välja sin framtid.

Så vad vill du ha, en svarande förklarare eller en frågande utforskare. En sak är jag personligen övertygad om. Vill du bara ha förklaringar, köp 25 böcker. Allt står där. Det är det enda du behöver då. När du sen pratar med dina vänner kommer det låta som du utvecklats, men i livet sker troligtvis ingenting.

Väljer du en frågande utforskare så möter du i den bästa av värdar terapeuter och coacher som kan bägge delarna. Som varsamt balanserar konsten att utforska med förklaringarna som bakgrund. Då blir det konst. En magisk dans som förändrar livet, utan att vi förstår vad som hänt.

 

Bli den du ärLäs fler bloggar här