Glasögonen gör hela skillnaden

Vilka glasögon väljer du?

Om du betraktar en gammal fin staty på torget i stadens centrum, kan du välja att se olika saker beroende på vilka av dina inre glasögon du väljer att ta på dig.

Du kan se statyn och säga nej, oj, usch vad sliten och trasig den är. Ser du alla skavanker där som tidens tand gjort? Titta en del saknas där, det borde verkligen inte vara så. Den här statyn måste verkligen återställas. Så här kan den inte se ut, det är inte rätt.

Eller så ser du på statyn och säger, ja hmm titta vad fin den är, ser dess patina. Hur den glänser trots allt den varit med om. Hur otrolig den är, till och med den där delen som saknas tillför statyn en unik dimension. Den här statyn kommer att bli vackrare och vackrare för varje dag.

Din inre utgångspunkt skapar den verklighet du ser. Hur avgörande är inte denna skillnad. Samma staty betraktad med olika glasögon.

Hur avgörande är det inte hur du som coach, konsult eller terapeut tränar din blick. Antingen söker din blick efter brister, för att förändra det som du anser fel. Din inre blick frågar, vad är nu fel här? Och hur kan jag ta bort felet. Eller så söker din blick det vackraste och högsta som träder fram. Din inre blick frågar, vad behöver hända eller vad är på väg att träda fram här just nu.

Häri ligger en del av skillnaden i modern acceptansbaserad psykologis förhållningssätt jämfört med andra förhållningssätt som i huvudsak inriktar sig mot det sjuka hos individen eller gruppen. Att lära sig att se och ta bort det sjuka, eller att se och utveckla det friska – den enkla mening gör hela skillnaden. Det du letar efter kommer du finna. Det du ser formar vad du gör. Du är vad du väljer att se!

HumaNova utbildar inom modern acceptansbaserad psykologi. Så putsa dina glasögon hos oss, så bidrar du till en friskare värld.

Läs fler bloggar härPersonlig utveckling