HumaNova är läkande för stukade hjärtan

De senaste åren har Hanna Gambe gjort flera förändringar i sitt liv. Det började med flytten från Hammarby Sjöstad till Hejnum på Gotland. Kort därefter påbörjade hon utbildningen på HumaNova.

Hanna är beteendevetare i botten och har arbetat med personalfrågor på små och stora företag. Det var när hennes chef lyfte idén om att gå Bli den du är som hon hoppade på utbildningen på HumaNova.

-Jag var inte så förberedd. Flera av mina kurskamrater pratade om att de hade längtat efter att gå just ”Bli den du är” och planerat det under flera år. Själv hade jag hoppat på det som vilken annan jobbkurs som helst, berättar Hanna. Men efter de omtumlande introduktionsdagarna, förstod jag att detta var något helt annat än de utbildningar jag tidigare hade gått. Jag valde jag att släppa taget och bara köra – ett beslut jag aldrig ångrat.

Efter ett tag på HumaNova insåg Hanna vilken press hon dagligen utsatte sig för. Flytten till Gotland hade minskat stressen för den övriga familjen, men själv hade hon fortsatt köra på. Hon gick också runt med känslan av att inte tillhöra.

-Under utbildningen kom jag i kontakt med djupare delar av mig själv och med mina innersta behov och längtan, berättar hon. Det var då jag insåg att jag verkligen inte mådde bra och blev sjukskriven från jobbet. Efter ett tag valde jag att lämna rollen inom HR och fortsätta utbildningen till samtalscoach och sedan till samtalsterapeut.

-På HumaNova möttes jag med kärlek, omtanke och att jag är okej precis som jag är. Vilket efterhand skapade ett lugn i mig. I början fortsatte jag att leta fel hos mig själv, men efter ett tag kunde jag känna större självmedkänsla och kärlek till mig själv och mitt sätt att vara.

-Humanova är så öppet, tryggt och välkomnande. HumaNova är läkande för stukade hjärtan, berättar Hanna.  Innan HumaNova försökte jag anpassa mig till omgivningen. Nu har jag insett att jag behöver välja vilka miljöer jag verkar i, snarare än att försöka ändra på mig själv. Jag har insett att om vi planterar en blomma som inte verkar vilja växa, så försöker vi inte få blomman att anpassa sig till sin omgivning, vi försöker skapa bättre förutsättningar för blomman att frodas. Det är detta som jag vill bidra med för mina medmänniskor.

Nu arbetar Hanna som samtalsterapeut och coach har både samtal online samt tar emot i sin lokal hemma på den gamla Gotlandsgården. Hon kombinerar det med sitt andra ”yrkesben” som organisationskonsult där hon får användning av sina tidigare yrkeskunskaper men utifrån den värderingsgrund som hon blivit så trygg i på HumaNova.

När jag ber Hanna sammanfatta vad tiden på HumaNova har gett henne har hon svårt att hitta orden. Det är så mycket: vänner för livet, ett mer öppet sätt att se på sig själv och sina medmänniskor, en djupare förståelse och ett nytt yrke. Och kanske viktigast av allt:

-Jag tycker mer om mig själv, har mer överseende med min man, jag är en bättre förälder. Och jag är också bättre på att säga nej, avslutar Hanna.

Hanna Gambe gick Bli den du är, coach och samtalsterapeut på HumaNova mellan åren 2016-2020.