Medberoende

Hur har sommaren varit?

Har alkoholen fått ta för stor plats i sommar? Har du någon i din närhet som ständigt dricker för mycket eller är psykiskt instabil? Känns det som att du lever i en känslomässig berg- och dalbana utan att kunna kliva av? Är du kanske medberoende?

Att leva tillsammans med en beroende eller psykiskt instabil person kan leda till ett medberoende. Jag som anhörig börjar successivt anpassa mina dagar, mitt beteende och hela min personlighet i hopp om att kunna hjälpa den andre.

Som medberoende kan det vara svårt att sätta gränser. Jag kan tappa bort mig själv och bortse från mina egna behov. Känslor som skuld, skam, maktlöshet och otillräcklighet blir till vardag. Alla de här bitarna kan i sin tur leda till att jag börjar tvivla på sig själv, får sämre självkänsla och börjar bete mig destruktivt. Ett tillstånd som kan vara svårt att se och bryta på egen hand.

HumaNovas Anhörigkurs riktar sig till dig som lever eller har levt nära en person med beroende eller psykisk ohälsa. Genom att träffa andra som befinner sig i liknande situationer kan du få insikter om ditt eget beteende och hur du kan bryta ett invant mönster. Det är också befriande att lyfta på ”skamlocket” och inse att du är långt ifrån ensam om den här typen av problem.

Läs mer om kursen för anhörig medberoende härLäs fler bloggar här