A är acceptans

Om du är fel så har du fel!

Vad har du för fokus? Fokuserar du på hur dålig, fel eller otillräcklig du är eller fokuserar du på att du vill förändras? En förutsättning för förändring är att först acceptera dig själv sådan du är. Vi hamnar lätt i konflikt med oss själva, att vi borde vara på något annat sätt, helt enkelt för att vi tänker fel, känner fel eller gör fel. De ”imperfekta” delarna ska helt enkelt tas bort som vore de något sjukt som ska avlägsnas. Som en operation i psyket.

Men själens, psykets, logik är annorlunda. Vägen till varaktig förändring går alltid via vår innersta acceptans. En ledtråd får vi när vi ser varifrån ordet acceptans kommer – från latinets ”acquiēscere” som kan översättas till ”att finna vila i”.

Acceptans handlar med andra ord inte om att ta bort eller ändra utan att vila i det som är. Att med medvetenhet och närvaro vila i den upplevelse som är, utan att upplevelsen borde vara på något speciellt sätt eller uppfylla vissa kriterier.

Acceptans innebär inte något kämpande utan handlar mer om ett aktivt och medvetet observerande, medkännande och kärleksfullt mottagande av det som är: ”Så här är det just nu.”

Så smaka på dina känslor – din ilska, din glädje, din sorg. Ta emot och tacka. Då sker skapandet, förlossningen av ditt nya liv, ditt nya jag, av sig själv. Och det förstår själen.

För fler bokstäver ur vårt alfabet, prenumerera på vår gratiskurs

Prenumerera härLäs fler bloggar här