Träna själen

Träna själen

Om du är otränad får du inte sjukvård

Ett av de vanligaste missförstånden inom psykologisk hälsa är en självklarhet för kroppslig sjukvård. Där skiljer vi ofta relativt enkelt på vad som är sjukt och vad som bara är bara outvecklat. En rejält otränad kropp behöver träning, inte sjukvård.

I psykologins värld är det mindre självklart. Vad är egentligen outvecklat, omoget, oreflekterat, omedvetet eller inte inlärt och vad är sjukt.  Vilka aspekter eller delar av vårt psyke har vi helt enkelt inte tränat tillräckligt mycket? För precis som på kroppens gym behöver vi ta i och göra jobbet om vi vill uppnå mer själslig eller psykologisk harmoni. På samma sätt som kroppen kan kännas bra eller harmonisk när den är välskött.

Uppenbart är att många som inte tränat själen, söker sjukvård. I hopp om att slippa göra jobbet. Man vill kanske slippa att arbeta på själens gym, ensamma eller tillsammans med en terapeut eller i grupp. Även det är ju ansträngande och jobbigt.

Men med lite mer träning skulle de flesta vanliga psykologiska skavsår, som alla människor har, inte få så stora konsekvenser. För vi kan alla träna våra utmaningar såsom tillbakahållna känslor, överdriven misstro, konflikträdsla i vardagen, överdriven övergivenhet, överanpassning, krossade drömmar, vass självkritik, gnagande självkritik eller psykologiskt ömma tår som leder till upplevd kränkthet.

Lycka till med träningen!

Bli den du är Prenumerera på vårt nyhetsbrev