Utmaning: avskeda din inre beskyddare

Vågar du anta utmaningen?

Vi alla har nämligen en livvakt eller beskyddare inom oss, vare sig vi är medvetna om dem är ej – vars jobb är att bygga en fasad, sätta upp en sköld och skydda oss från att bli sårade. Det är sådant som dem gör. De livnär sig på sitt uppdrag och får beröm när de lyckas beskydda oss från smärta, oro och sorg.

Våra inre livvakter har ofta utbildats på de mest framstående av livets skolor, där de har lärt sig alla möjliga försvarsstrategier (läs: försvarsmekanismer). Det kan vara att skratta eller skämta bort det svåra, dölja smärta bakom ett leende, fördöma andra eller fantisera om ett nytt liv, ett nytt jobb eller en ny partner (eller vad som helst, som i drömmarna gör livet enklare).

Men vet ni vad? Ibland tjänar dem sitt syfte men ibland behöver våra inre beskyddare få sparken, eller kanske förtidspensioneras – när de inte gör någonting annat än begränsar våra liv. Du kanske känner igen dig? Om din inre livvakt inte låter dig få varken göra eller säga si eller så, är det dags att säga hejdå.

Utmaningen med att bli av med dessa livvakter är att de är så bra på att gömma sig, de försvinner in i vårt allra innersta. Då kan det behövas en erfaren, så kallad livvaktsterminator. Någon som empatiskt men bestämt konfronterar livvakten för ditt innerstas bästa. Någon som ställer livvakten mot väggen och låter hen få veta att hen kan prata på, men inte längre får styra eller ställa över oss.

Det är viktigt att göra just detta; stanna upp och känna efter emellanåt – så att delarna som aldrig annars får komma fram, vågar ta ett trevande steg fram i ljuset.

Skaffa dig en terminator och avskeda din beskyddare redan idag, du också! För kanske är det då som livet blir som vackrast; när vi möter oss själva eller andra – nakna och sårbara, utan livvaktsskydd.

Vill du se dig själv med nya ögon?

Anmäl dig till vår kurs “Möt dig själv”.

 

Läs fler bloggar här